Dagens recept är tt bakverk med hallon på mördegsbotten. Enkelt och gott. Man kan använda den sylt man har hemma, men även citroncurd eller rabarbercurd kan användas.   

Today's recipe is a pastry with raspberries on a shortcrust pastry crust. Simple and good. You can use the jam you have at home, but lemon curd or rhubarb curd can also be used.


Hallonrutor


50 g smör, mjukt

0,5 dl strösocker

1 litet ägg eller 0,5 ägg

1 1/4 dl vetemjöl

1/4 tsk bakpulver

1/4 tsk vaniljsocker


Fyllning:

0,5 dl hallonsylt


Sätt ugnen på 175 C grader. Blanda samman ingredienserna till degen. Tryck ut ca 3/4 av degen i en bakform, ca 20x15 cm, klädd med bakplåtspapper. Bred på sylten. Kavla resten av degen och skär ut smala längder. Lägg dem diagonalt på kakan i ett rutmönster. Grädda i ugnen ca 15 minuter. 



Raspberry Squares


50 g butter, soft

0.5 dl granulated sugar

1 small egg or 0.5 egg

1 1/4 dl wheat flour

1/4 tsp baking powder

1/4 tsp vanilla sugar


Filling:

0.5 dl raspberry jam


Set the oven to 175 C degrees. Mix together the ingredients for the dough. Press about 3/4 of the dough into a baking tin, about 20x15 cm, lined with baking paper. Spread on the jam. Roll out the rest of the dough and cut out narrow lengths. Place them diagonally on the cake in a grid pattern. Bake in the oven for about 15 minutes.