Jag har alltid hemmagjord granola hemma. Och vanligen använder jag agavesirap för sötma, men nu testade jag mörk sirap. Mörk sirap ger en djup och komplex smak till detta granolarecept, men om du inte har någon till hands kan du använda honung, lönnsirap eller agavesirap istället. Du kan anpassa detta recept genom att lägga till dina favoritnötter, frön eller torkad frukt.

I always have homemade granola at home. And usually I use agave syrup for sweetness, but now I tried dark syrup. Dark syrup adds a deep and complex flavor to this granola recipe, but if you don't have any on hand, you can use honey, maple syrup, or agave syrup instead. You can customize this recipe by adding in your favorite nuts, seeds, or dried fruits.


Knaprig Granola med Mörk Sirap


3 dl havregryn

1 dl frön (pumpa, solros, sesam)

1 dl nötter (pekannötter, mandlar)

2 msk kokos

3 msk kokosolja, smält

2 msk mörksirap

1 tsk kanel

en nypa salt


Värm ugnen till 165 C grader. Blanda ihop alla ingredienser. Häll blandningen på en plåt klädd med bakplåtspapper och rosta i ugnen i ca 20-25 minuter. Låt svalna helt innan den bryts i mindre bitar.



Crunchy Granola with Dark Syrup


3 dl oatmeal

1 dl seeds (pumpkin, sunflower, sesame)

1dl nuts (pecans, almonds)

2 tbsp coconut flakes

3 tbsp coconut oil, melted

2 tbsp dark syrup syrup

1 tsp cinnamon

a pinch of salt


Heat the oven to 165 C degrees. Mix all the ingredients together. Pour the mixture onto a tray lined with baking paper and roast in the oven for approx. 20-25 minutes. Allow to cool completely before breaking into smaller pieces.