Jag bakar ganska ofta bröd, men mera sällan baguetter. Nu var jag sugen på vitlöksbröd så jag bakade en baguette med riven vitlök i. Vitlöken tar inte över, men ger en god smak. Vill du ha starkare smak av vitlök använd tre vitlöksklyftor istället för två. Baguette är bra mat att ha med på picknick och tillsammans med en fräsch sallad har man en god lunch.
I bake bread quite often, but more rarely baguettes. Now I was craving garlic bread so I baked a baguette with grated garlic in it. The garlic does not take over, but gives a good taste. If you want a stronger taste of garlic, use three cloves of garlic instead of two. Baguette is good food to take on a picnic and together with a fresh salad you have a good lunch.
Vitlöksbaguette
2 st
4 dl vatten
1 påse torrjäst
1,5-2 tsk salt
ca. 10 dl mjöl (råg, havreblandning, vetemjöl)
1 tsk olja
2 vitlöksklyftor, rivna
Värm vattnet till 43 grader C. Blanda i torrjästen ovh låt stå i fem minuter. Blanda sedan i resterande ingredienser. Degen får vara ganska kladdig. Låt jäsa övertäckt i 60 minuter. Dela degen i två bitar och forma dem till baguetter. Låt jäsa ytterligare 30 minuter. Värm ugnen till 200 C. Grädda baguetterna i ca 20 minuter. Om man har en vattenskål i ugnen som får brödet en god skorpa.
Garlic Baguette
2 pcs
4 dl water
1 bag of dry yeast
1.5-2 tsp salt
ca. 10 dl flour (rye, oat mixture, wheat flour)
1 tsp oil
2 cloves garlic, grated
Heat the water to 43 degrees C. Mix in the dry yeast and leave for five minutes. Then mix in the remaining ingredients. The dough may be quite sticky. Leave to rise covered for 60 minutes. Divide the dough into two pieces and shape them into baguettes. Let rise for another 30 minutes. Preheat the oven to 200 C. Bake the baguettes for about 20 minutes. If you have a water bowl in the oven it will give the bread a good crust.
4 Comments
Gott med vitlöksbaguette!
ReplyDeleteJa, mycket gott! Tack!
DeleteMums , säkert gott:)
ReplyDeleteTack! Ja, mycket god!
Delete