Krämiga rutor med mördeg, vanilj och rom. Så otroligt goda. Jag kunde inte vänta att den blivit kall så åt första biten varm. Mycket god så också, men bäst är den kylskåpskall. Ha en fin dag!

Creamy squares with vanilla and rum. So incredibly good. I could not wait for it to get cold so I ate the first piece warm :). Very good eaten warm, but it's best eaten cold from the refrigerator. Have a nice day!


Vanilj-Romrutor


250 g smör, rumstempererat

5 dl vetemjöl

2 dl strösocker 

2 tsk vaniljsocker

2 tsk bakpulver


Fyllning:

2 dl vaniljkvarg

2,5 dl crème fraîche

2 ägg

1,5 dl strösocker

1,5 tsk romextrakt


Sätt ugnen på 200 C grader. Blanda ihop smör, vetemjöl, strösocker, vaniljsocker och bakpulver. Täck en bakform med bakplåtspapper och tryck ut hälften av degen i botten på den.

Blanda ihop kvarg, crème fraiche, ägg, strösocker och rom i en skål till en jämn smet. Häll vaniljsmeten över botten och smula sedan resten av degen över vaniljsmeten. Grädda kakan i mitten av ugnen i 30-40 minuter tills den fått en fin gyllenbrun färg. Låt kakan svalna helt innan du skär den i bitar och serverar. Förvara i kylskåp. 



Vanilla-Rum Squares


250 g butter, at room temperature

5 dl wheat flour

2 dl caster sugar

2 tsp vanilla sugar

2 tsp baking powder


Filling:

2 dl vanilla quark

2.5 dl fresh cream

2 eggs

1.5 dl caster sugar

1.5 tsp rum extract


Set the oven to 200 C degrees. Mix together butter, wheat flour, sugar, vanilla sugar and baking powder. Cover a baking pan with parchment paper and press half of the dough into the bottom of it.

Mix quark, crème fraiche, eggs, sugar and rum in a bowl to a smooth batter. Pour the vanilla batter over the crust and then crumble the rest of the dough over the crust. Bake the cake in the middle of the oven for 30-40 minutes until it has a nice golden brown color. Allow the cake to cool completely before cutting it into pieces and serving. Store in the refrigerator.