Kexsmör är något jag köper för att baka med, inte att äta rakt ur burken som jag gör med jordnötssmör :) Kexsmör passar förresten på gröt, ger en söt och kanelsmak åt gröten. Dessa cookies innehåller kexsmör i smeten och ger rookiesen en god smak av kanel. Choklad är valbart men extra gott. 

Cookie butter is something I buy to bake with, not to eat straight out of the jar as I do with peanut butter :) Cookie butter by the way goes well in porridge, gives a sweet and cinnamon taste to the porridge. These cookies contain cookie butter in the batter and give the cookies a good taste of cinnamon. Chocolate is optional but extra tasty.

Speculoos Chocolate Cookies


50 g butter, softened

3/4 dl sugar

2 tbsp cookie butter, Biscoff

1 small egg

0.5 tsp vanilla

1 1/4 dl flour

0.5 tsp cinnamon

1/4 tsp baking powder

1/4 tsp salt

0.5-1 dl chocolate chips

2 Speculoos cookies, crushed


Stir the butter and sugar together until light and fluffy. Add the cookie butter, egg, and vanilla and continue stirring until the mixture is smooth. Then add the flour, cinnamon, baking powder and salt. Do not overmix the dough. Gently stir in the chocolate chips and crushed cookies until they are evenly distributed. Cover the bowl with plastic wrap, and place it into the fridge and chill for at least 30 minutes. Shape the dough into 10 balls and place onto a baking sheet lined with parchment paper. Leave room between the cookies. Bake for 11-13 minutes, or until the cookies start to turn golden brown along the edges. Let cool completely.



Speculoos Choklad Cookies


50 g smör, mjukat

3/4 dl socker

2 msk kaksmör, Biscoff

1 litet ägg

0,5 tsk vanilj

1 1/4 dl mjöl

0,5 tsk kanel

1/4 tsk bakpulver

1/4 tsk salt

0,5-1 dl chokladknappar

2 Speculoos-kakor, krossade (eller pepparkakor)


Rör om smöret och sockerarterna tills det är lätt och fluffigt. Tillsätt kaksmör, ägg och vanilj och fortsätt omröra tills blandningen är jämn. Tillsätt sedan mjöl, kanel, bakpulver och salt. Blanda inte degen för mycket. Blanda försiktigt i chokladknappar och krossade kakor tills de fördelas jämnt.

Täck skålen med plastfolie och placera den i kylen och kyl i minst 30 minuter. Forma degen til bollar och lägg dem på en bakplåt klädd med bakplåtspapper. Lämna utrymme mellan kakorna. Baka i 11-13 minuter, eller tills kakorna börjar bli guldbruna längs kanterna. Låt svalna helt.