Pepernoten eller kruidnoten är den Holländska versionen av våra pepparkakor. De påminner om våra pepparkakor till smaken, men jag tycker att de smakar mindre, alltså att de är inte lika kryddiga. Och formen på dessa är små och runda i jämförelse med våra som är tunna. Dessa är väldigt enkla att baka. 

The pepernoten or kruidnoten is the Dutch version of our gingerbread cookies. They are reminiscent of our gingerbread cookies in taste, but I think they taste less, meaning that they are not as spicy. And the shape of these is small and round compared to ours which are thin. These are very easy to bake.


Pepernoten


200 g self-rising flour

100 g brown sugar

100 g butter

2-3 tbsp milk

4 tsp speculaas spice

0.5 tsp baking soda

0.5 orange, zest


In a bowl, stir together all the ingredients and knead well. You should be able to shape the dough into a ball without it sticking to your hands. Cover the dough with plastic wrap and set in the fridge for an hour. Preheat the oven to 175 C. Line a baking sheet with parchment paper. Wet your hands and roll little marble-sized balls of dough and place the balls on the baking sheet. Bake for about 20 minutes, or until the cookies puff up and turn a slightly darker shade of brown. Allow to cool.



Pepernoten


200 g mjöl med bakpulver i

100 g farinsocker

100 g smör

2-3 msk mjölk

4 tsk speculaaskryddor

0,5 tsk bikarbonat

0,5 apelsin, zest


Rör ihop alla ingredienser i en skål och knåda väl. Du ska kunna forma degen till en boll utan att den fastnar i dina händer. Täck degen med plastfolie och ställ i kylen i en timme. Värm ugnen till 175 C. Klä en bakplåt med bakplåtspapper. Blöt dina händer och rulla små marmorkulor av degen och lägg kulorna på bakplåten. Grädda i ca 20 minuter, eller tills kakorna puffar upp och får en något mörkare nyans av brun. Låt svalna.