Som ni vet är jag väldigt förtjust jordnötssmör och äter det helst rakt ur burken med en sked :) Nu fick jag testa ett jordnötssmör med hasselnötter och choklad (Whole Earth) och jag tycker att den påminner mycket i smaken om nutella. Nutella är jag inte så förtjust i, men bakar gärna med den. Så jag bestämde mig att baka med detta jordnötssmör med smak av hasselnötter. Och kakan blev väldigt god och saftig. 

As you know, I am very fond of peanut butter and prefer to eat it straight from the jar with a spoon :) Now I got to try a peanut butter with hazelnuts and chocolate (Whole Earth) and I think it is very similar in taste to nutella. I am not so fond of Nutella, but I like to bake with it. So I decided to bake with this peanut butter. And the cake became very tasty and moist.


Peanut Butter Choco Hazelnut Cake


65 g Whole Earth peanut butter choco hazelnut spread

35 g coconut oil

30 g butter

3/4 dl hot, strong coffee 

1 egg, at room temperature

40 g quark

100 g sugar (Good Good sweet like sugar)

1.5 dl all-purpose flour

2 tbsp cocoa powder

1 tsp baking powder

0.5 tsp vanilla

one pinch of salt


Preheat the oven to 175 ° C. In a bowl, add the peanut butter, coconut oil and butter. Pour the coffee over, and stir until smooth and all of the butter is melted. Set aside to cool slightly. Then add the quark and  egg, mix well. Add sugar, flour, baking powder, vanilla and salt. Mix to combine. Pour the batter into a greased and floured bundt pan. Bake the cake for approx. 25 minutes. Remove the cake from the oven and allow to stand for 10 minutes before inverting onto a plate and allowing to cool completely.



Jordnötssmör Choklad-Hasselnötskaka


65 g Whole Earth jordnötssmör choklad hasselnötssmör

35 g kokosolja

30 g smör

3/4 dl hett, starkt kaffe

1 ägg

40 g kvarg

100 g socker (Good Good sweet like sugar)

1,5 dl vetemjöl

2 msk kakaopulver

1 tsk bakpulver

0,5 tsk vanilj

en nypa salt


Värm ugnen till 175 ° C. Tillsätt jordnötssmör, kokosolja och smör i en skål. Häll kaffet över och blanda tills det är jämnt och allt smör smält. Lägg åt sidan för att svalna något. Tillsätt sedan kvarg och ägg, blanda väl. Tillsätt socker, mjöl, bakpulver, vanilj och salt. Blanda. Häll smeten i en smord och mjölad bakform. Baka kakan i ca. 25 minuter. Ta bort kakan från ugnen och låt den stå i 10 minuter innan den vänds på en tallrik och låt sedan svalna helt.