En saftig kaka med smak av mandel och blåbär. Jag använder ricotta i smeten, vilket gör kakan extra saftig. Har du inte bakat med ricotta, då måste jag verkligen rekommendera det. Jag har många recept med bakverk med ricotta här på bloggen, så ta gärna en titt. Ha en fin dag!

A moist cake with a taste of almonds and blueberries. I use ricotta in the batter, which makes the cake extra moist. If you have not baked with ricotta, then I really have to recommend it. I have many recipes for pastries with ricotta here on the blog, so feel free to take a look. Have a nice day!

Blueberry Ricotta Cake


1 3/4 dl wheat flour

1 dl granulated sugar

1 tsp baking powder

one pinch of salt

1 large egg

1 dl ricotta cheese 

1 tsp almond extract

0.5 tsp vanilla extract

50 g butter, melted

1 dl blueberries, frozen + 1-2 tsp maizena


Heat your oven to 175 ° C. Line a cake pan with parchment paper. In a bowl, stir together egg, ricotta, almond, and vanilla until smooth and creamy. Add flour, sugar, baking powder and salt. Then add the melted butter and mix until well combined. Spread 2/3 of the batter into the prepared cake pan. Sprinkle 0.5 dl blueberries on top of the batter. Spread the remaining batter evenly over the top of the blueberries. Top with the remaining blueberries. Bake for about 40 minutes. Allow the cake to cool. 



Blåbär Ricottakaka


1 3/4 dl vetemjöl

1 dl strösocker

1 tsk bakpulver

en nypa salt

1 stort ägg

1 dl ricottaost

1 tsk mandelextrakt

0,5 tsk vaniljextrakt

50 g smör, smält

1 dl blåbär, frysta + 1-2 tsk maizena


Värm ugnen till 175 ° C. Klä en kakform med bakplåtspapper. Blanda ihop ägg, ricotta, mandel och vanilj i en skål tills slät och krämig. Tillsätt mjöl, socker, bakpulver och salt. Tillsätt sedan det smälta smöret och blanda tills det är väl kombinerat. Bred 2/3 av smeten i kakformen. Strö 0,5 dl blåbär ovanpå smeten. Bred den återstående smeten jämnt över blåbären och toppa med resterande blåbär. Grädda i ca 40 minuter. Låt kakan svalna.