Hembakat bröd är så otroligt gott och att äta det nygräddat med smör på är oslagbart. Detta bröd är även gott som rostat. Ett saftigt bröd som håller sig bra i flera dagar. Bakar du eget bröd?

Homemade bread is so incredibly tasty and eating it freshly baked with butter is unbeatable. This bread is also good toasted. A moist bread that stays good for several days. Do you bake your own bread?


Formbröd

5 g torrjäst 
1 dl vatten
1 dl mandelmjölk
1 litet ägg
1 msk olja
2 tsk socker
1,5 tsk salt
ca 5-7 dl vetemjöl
2 dl havremjöl
2 dl fullkornsmjöl

Rör ut jästen i vätskan som är 43 C grader. Blanda ner ägget, olja, socker och salt. Tillsätt mjöl, men blanda inte i allt vetemjöl på en gång utan knåda och häll i långsamt. Degen ska vara smidig och lättarbetad. Inte kladdig men inte heller för kompakt. Knåda i 10 minuter. Låt degen jäsa i 60 minuter täckt med en plastpåse. Häll ut degen på ett mjölat bord och forma till en avlång limpa. Klä en brödform med bakplåtspapper och lägg i brödet. Lägg formen i en plastpåse. Låt jäsa ytterligare i 60 minuter. Grädda brödet i 200° C i ca 35 minuter mitt i ugnen. 



Tin Loaf

5 g dry yeast
1 dl water
1 dl almond milk
1 small egg
1 tbsp oil
2 tsp sugar
1.5 tsp salt
about 5-7 dl wheat flour
2 dl oat flour
2 dl whole wheat flour

Stir the yeast into the liquid that is 43 degrees C. Mix in the egg, oil, sugar and salt. Add flour, but do not mix in all wheat flour at once. Knead the dough for 10 minutes. The dough should be smooth and easy to work with. Not sticky but not too compact. Let the dough rise for 60 minutes covered with a plastic bag. Pour the dough onto a floured surface and shape into a loaf. Line a bread pan with baking paper and put the bread in the pan. Put the pan in a plastic bag. Let it rise for another 60 minutes. Bake the bread at 200 ° C for about 35 minutes in the middle of the oven.