Även om jag föredrar bakverk med choklad i i mängder, så tycker jag även om fräscha bakverk med smak av citron och bär. Gillar du mera fräscha och syrliga bakverk eller gillar du chokladiga och mäktiga bakverk?

Although I prefer baked goods with chocolate in quantities, I also like fresh baked goods with a taste of lemon and berries. Do you like more fresh and tart pastries or do you like chocolate-y and mighty pastries?


Berry & Lemon Crumb Cake

50 g butter, room temperature
1.5 dl granulated sugar
1 egg
1 dl sour cream
0.5 tsp lemon extract
0.5 tsp vanilla extract
2 dl wheat flour
0.5 tsp baking powder
one pinch of salt
1,5 dl raspberries & blueberries

Crumb:
1 dl wheat flour
0,5 dl sugar
30 g butter, cold

Preheat the oven to 175°C. Line a small springform pan with parchment paper. Stir together butter and sugar until light and fluffy. Add the egg, sour cream, lemon and vanilla extract. Mix until combined. Add flour, baking powder, and salt. Pour batter into the prepared springform pan and spread evenly. Top with berries and spread evenly. To make the crumb, combine flour, sugar and butter in a bowl into a crumbly dough. Distribute it evenly over the berries.
Bake for about 35-40 minutes. Let the cake cool for about 15 minutes then remove springform ring and let cool completely.





Bär & Citron Smulkaka

50 g smör, rumstemperatur
1,5 dl strösocker
1 ägg
1 dl gräddfil
0,5 tsk citronextrakt
0,5 tsk vaniljextrakt
2 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
en nypa salt
1,5 dl hallon och blåbär

Smuldeg:
1 dl vetemjöl
0,5 dl socker
30 g smör, kallt

Värm ugnen till 175 ° C. Klä en liten bakform med bakplåtspapper. Rör ihop smör och socker tills det är fluffigt. Tillsätt ägg, gräddfil, citron- och vaniljextrakt och banda. Tillsätt mjöl, bakpulver och salt. Häll smeten i bakformen och fördela jämnt. Toppa med bären. För smulet, blanda mjöl, socker och smör i en skål till en smulig deg. Fördela den jämnt över bären. Grädda i cirka 35-40 minuter. Låt kakan svalna i cirka 15 minuter, ta sedan av bort ur formen och låt svalna helt.