Tomorrow, Runeberg's Day is celebrated and on that day you eat of course Runeberg's cakes. Moist cakes with the taste of almond and raspberry. So good! If you have not baked these then I recommend you to do so. You will not be disappointed.
Runebergstårtor
150 g smör, mjukt
1,5 dl socker
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
1 dl mandelmjöl
1 dl pepparkakssmul
1 tsk bakpulver
1 tsk vanilj
1,5 tsk kardemumma
1 dl grädde
0,5 tsk mandelessens
1dl vatten
0,5 tsk mandelessens
dekoration
florsocker
vatten
hallonsylt
Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt äggen ett i taget, vispa kraftigt. Blanda alla torra ingredienser och lägg till dem i smeten. Tillsätt grädde och mandelessens och blanda till en smidig smet.
Smörj och mjöla bakformarna. Häll smeten i formarna. Tryck med en sked en fördjupning i smeten och tillsätt lite hallonsylt. Grädda i 175 C grader i ca 20 minuter. Låt svalna något. Ta bort tårtorna ur bakformarna och doppa dem helt i vatten och mandelessensblandningen.
Lägg en klick hallonsylt på tårtorna. Blanda florsocker och vatten till en slät pasta. Lägg blandningen i en spritspåse (eller plastpåse och klipp av hörnet med sax). Forma en ring runt sylten.
Lägg en klick hallonsylt på tårtorna. Blanda florsocker och vatten till en slät pasta. Lägg blandningen i en spritspåse (eller plastpåse och klipp av hörnet med sax). Forma en ring runt sylten.
Runeberg's Cakes
150 g butter, soft
1.5 dl sugar
2 eggs
1.5 dl flour
1 dl almond flour
1 dl gingerbread crumble
1 tsp baking powder
1 tsp vanilla
1.5 tsp cardamom
1 dl cream
0.5 tsp almond essence
1 dl water
0.5 tsp almond essence
decoration
icing sugar
water
raspberry jam
Beat butter and sugar until fluffy. Add the eggs one at a time, whisking vigorously. Mix all the dry ingredients together and add them to the batter. Add the cream and almond essence and mix to a smooth batter.
Grease and flour baking tins. Pour the batter into the tins. Press with a spoon a cavity in the batter and add a little raspberry jam. Bake at 175 degrees C for about 20 minutes. Let cool slightly. Remove the cakes from the baking tins, and dip them in water and almond essence mixture.
0 Comments