Bor man i Holland undgår man inte speculoos. Speculoos eller speculaas är ett kex som påminner om pepparkaka till smaken och finns att köpa på alla affärer här. Det finns även en pasta som görs av kexen och den har jag använt här. Mycket saftiga, krämiga och kladdiga muffins, mums!

If you live in the Netherlands you do not avoid speculoos. Speculoos or speculaas is a type of spiced shortcrust biscuit that is similar to gingerbread to taste and is available for purchase at all stores here. There is also a paste that is made of biscuits and I have used it in this recipe. Very moist, creamy and sticky muffins, yummy!



Chocolate Speculoos Muffins
6 pcs

65 g butter, room temperature
1 1/4 dl sugar
1 large egg
0.5 tsp vanilla extract 
3/4 dl flour
0.5 dl cocoa powder
0.5 tsp baking powder
one pinch of salt
6 tsp Speculoos spread

In a bowl stir together butter and sugar until light and fluffy. Add the egg and vanilla and stir well. Add the flour, cocoa, baking powder and salt. Fill the muffin liners about half full with the batter, then add one teaspoon of Speculoos spread per muffin, then some more batter, just to cover the Speculoos spread. Bake for about 20-22 minutes.



Choklad Speculoosmuffins
6 st

65 g smör, rumstemperatur
1 1/4 dl socker
1 stort ägg
0,5 tsk vaniljextrakt
3/4 dl mjöl
0,5 dl kakaopulver
0,5 tsk bakpulver
en nypa salt
6 tsk Speculoospasta

Blanda smör och socker i en skål tills det är fluffigt. Tillsätt ägget och vaniljen och rör om väl. Tillsätt mjöl, kakao, bakpulver och salt. Fyll muffinsformarna till hälften med smeten, tillsätt sedan en tesked Speculoospasta per muffin, sedan lite mer smet för att täcka Speculoospastan. Grädda i cirka 20-22 minuter.