Har du ätit blodapelsiner i år? De är så goda och saftiga. Jag äter dem gärna som de är eller pressad till juice eller som här i bakverk. Titta vilken fin färg glasyren fick av blodapelsinen :) Kakan är bakad utan mjölkprodukter och ägg. Så saftig och god.

Have you eaten blood oranges this year? They are so good and juicy. I like to eat them as they are or squeezed to juice or as here in pastries. Look at the nice color the icing got from the blood orange :) The cake is baked without dairy products and eggs. So moist and good.



Vegan Blood Orange Cake

70 g dairy-free margarine / butter
1 1/4 dl caster sugar
70 g plant based yoghurt
1 blood orange, zest and juice
1.5 dl flour
3/4 tsp baking powder
2.5 tbsp almond flour
1 tbsp cornflour

Blood orange icing:
icing sugar
blood orange juice

Heat the oven to 175°C. Grease and flour a loaf tin. In a bowl stir together the margarine and sugar until fluffy.  Add the yoghurt and the zest and juice of the orange. Add the flour, baking powder, almond flour and cornflour and gently stir together until the mixture is combined. Pour the mixture into the tin and place into the oven and bake for 30-35 minutes until an inserted knife or skewer comes out clean. Let the cake cool. Stir together icing sugar and orange juice to a thick icing and pour on the cooled cake. 



Vegan Blodapelsinkaka

70 g mjölkfri margarin / smör
1 1/4 dl strösocker
70 g växtbaserad yoghurt
1 blodapelsin, skal och juice
1,5 dl mjöl
3/4 tsk bakpulver
2,5 msk mandelmöl
1 msk maizena

Blodapelsinglasyr:
florsocker
blodapelsinjuice

Värm ugnen till 175 ° C. Smörj och mjöla en liten brödform. I en skål rör ihop margarinet och sockret tills det är fluffigt. Tillsätt yoghurten och apelsinskal och -juice. Tillsätt mjöl, bakpulver, mandelmjöl och maizena och rör samman till en slät blandning. Häll blandningen i formen och lägg i ugnen och baka i 30-35 minuter. Låt kakan svalna. Rör ihop florsocker och apelsinjuice till en tjock glasyr och häll på den kylda kakan.