Jag hade både kokt potatis och aquafaba att använda och kom på att testa om det är möjligt att laga potatisplättar utan ägg. Och ja det funkar mycket bra. Jag stekte små plättar och tror att det är bra att göra så, för några av plättarna var svårare att vända. Men de blev jättegoda och dill ger en så god smak.

I had both boiled potatoes and aquafaba to use and I wanted to try if it is possible to make potato pancakes without eggs. And yes it works very well. I fried small pancakes and think it's good to do that, because some of the pancakes were harder to turn around. But they taste so good and dill gives such a good flavour to the pancakes.


Potatis & Dill Plättar

2,5 dl mosad potatis
0,5 dl flerkornsmjöl
3 msk aquafaba
1 dl mandelmjölk
1/4 tsk salt
en nypa svartpeppar
dill, efter smak

Blanda ihop alla ingredienser i en skål. Låt smeten svälla en stund, ca 30 minuter. Smält olja i en stekpanna och stek små plättar på båda sidor tills gyllene. Servera med lingonsylt och sallad. 



Potato & Dill Pancakes

2.5 dl mashed potatoes
0.5 dl multi-grain flour
3 tbsp aquafaba
1 dl almond milk
1/4 tsp salt
a pinch of black pepper
dill, to taste

Mix all the ingredients in a bowl. Let the batter swell for a while, about 30 minutes. Melt oil in a frying pan and fry small pancakes on both sides until golden. Serve with lingonberry jam and salad.