Mazarinkaka har alltid varit en favorit. Jag minns de där små mazarinerna butiken säljer och de är så goda. Jag har inte ätit butikens på över tio år, sedan vi flyttade utomlands. Men som tur är kan man baka sina egna och man behöver inte göra små, man kan baka en hel kaka istället. Så otroligt sött, men gott!

Mazarin cake has always been a favorite. I remember those little mazarins that supermarkets sells and they are so good. I have not eaten store bought mazarins for over ten years, since we moved abroad. But luckily you can bake your own and you do not have to make small cakes, you can bake a whole cake instead. So incredibly sweet, but good!


Mazarinkaka

mördeg:
50 g smör, rumsvarmt
0,5 dl strösocker
1 dl vetemjöl

fyllning:
2 msk hallonsylt

50 g riven mandelmassa
25 g smör, rumsvarmt
1 litet ägg

glasyr:
3/4 dl florsocker
vatten

Rör ihop smör och socker till mördegen. Tillsätt mjölet och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i botten och lite upp på kanterna i en form, 15 cm, klädd med bakplåtspapper. Ställ i kylen i 30 minuter. Till fyllningen blanda mandelmassa, smör och ägget. Bred sylten på mördegen och häll på mandelmassablandningen. Grädda kakan i 175 C grader i ca 30 minuter. Blanda samman ingredienserna till glasyren och bred ut glasyren över den svalnade kakan.



Mazarin Cake

shortcrust pastry:
50 g butter, room temperature
0.5 dl sugar
1 dl wheat flour

filling:
2 tbsp raspberry jam

50 g almond paste
25 g butter, room temperature
1 small egg

glaze:
3/4 dl icing sugar
water

Stir together butter and sugar. Add the flour and mix quickly to a dough. Press the dough in the bottom and slightly on the edges of a baking pan, 15 cm, covered with baking paper. Place in the refrigerator for 30 minutes. For the filling stir together almond paste, butter and egg. Spread the jam on the crust and top with the almond mixture. Bake the cake at 175 ° C for about 30 minutes. Mix the ingredients for the glaze and spread over the cooled cake.