Det här är ett bra grundrecept för kex, som blir sådär härligt sega. Sedan kan man om man vill tillsätta chokladbitar, nötter m.m. Dessa kex blir ganska stora så kom ihåg att lämna mellanrum mellan kexen innan man gräddar dem. Om man vill ha mindre kex då är det bara att göra dem mindre. Då kan det räcka med 10 minuter eller mindre i ugnen. Om man gräddar dem för länge blir de lätt hårda istället för sega. Gott det också förstås, men jag gillar dem sega. 

This is a good basic recipe for cookies, which are delicious and chewy. You can add chocolate pieces, nuts, etc. if you want. These cookies are large so it is important to leave space between them before baking them. If you want smaller cookies then just make them smaller. If you do that, the baking time will be shorter, maybe about 10 minutes or less in the oven. If you bake them too long, they become easily hard instead of chewy. That's good too, of course, but I like them to be chewy.


Chewy Cookies
11 pcs 

75 g butter, melted and cooled to room temperature
2 dl wheat flour
1 1/4 dl brown sugar
0,5 dl white sugar
1/4 tsp baking soda
a pinch of salt
1 small egg
optional: chopped chocolate, nuts...

Stir the flour, sugar, baking soda and salt in a bowl. Add the melted butter and egg, and mix until everything is fully mixed in. Chill the batter for 30 minutes. Form the batter into 11 balls and flatten them slightly. Top with chocolate pieces or nuts... Bake the cookies for about 12-13 minutes at 175 C. Let cool completely.




Sega Cookies
11 st

75 g smör, smält och svalnat till rumstemperatur
2 dl vetemjöl
1 1/4 dl farinsocker
0,5 dl strösocker
1/4 tsk bikarbonat
en nypa salt
1 litet ägg
valfritt: hackad choklad, nötter...

Rör mjöl, socker, bikarbonat och salt i en skål. Tillsätt det smälta smöret och ägget, och blanda tills allt är helt blandat. Lägg smeten i kylen för 30 minuter. Forma smeten till 11 bollar och platta dem något. Toppa med chokladbitar eller nötter... Baka kexen i ca 12-13 minuter vid 175 C. Låt svalna helt.