When I grew up we often baked a cake named sour cream cake. The sour cream cake is a pie with a filling of blueberries and sour cream. A very yummy pie that gives me loving childhood memories. In Finnish, this pie is called Mummon Mustikapiirakka (grandma's blueberry pie). I do not know why we call it sour cream cake, but anyway it's incredibly good.
Blåbärsrutor med Kardemumma och Gräddfil
100 g smör
0,75 dl socker
1 ägg
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 tsk kardemumma
1 tsk bakpulver
fyllning:
4 dl blåbär
(2 tsk potatismjöl)
2 dl gräddfil
1 ägg
3/4 dl socker
Blanda smör och socker. Tillsätt ägget och de torra ingredienserna, blanda. Tryck ut blandningen i en bakform (20 x 20 cm). Häll på blåbären (om du använder frysta blåbär, tillsätt 2 tsk potatismjöl). Blanda gräddfil, ägg och socker. Häll over blåbären. Grädda i 200 C grader i ca 30 minuter.
Blueberry Squares with Cardamom and Sour Cream
100 g butter
1 dl sugar
1 egg
2 dl wheat flour
1 dl oats
1 tsp cardamom
1 tsp baking powder
fillling:
4 dl blueberries
(2 tsp potato flour)
2 dl sour cream
1 egg
3/4 dl sugar
Beat butter and sugar. Add the egg and dry ingredients, stir. Press the mixture into a baking dish (20 x 20 cm). Top with blueberries (if using frozen blueberries, add 2 teaspoons potato flour). Stir together sour cream, egg and sugar. Pour the mixture over the blueberries. Bake at 200 C degrees for about 30 minutes.
2 Comments
Ser så gott ut! :p
ReplyDeleteTack, blåbär och gräddfil är så goda ihop!
Delete