Saturday, May 26, 2018

Donuts with Toffee Glaze

När jag bakade munkar till Valborg, lämnade jag några munkar osockrade och lade dem i frysen. När jag tog dem från frysen lät jag dem tina en aning och så doppade jag munkarna i en smält toffeesås och toppade med strössel. Gott :)

When I baked donuts to May Day, I left some donuts without sugar coating and put them in the freezer. When I took them out of the freezer I let them thaw slightly and then I dipped them in a melted toffee sauce and topped with sprinkles. Delicious :)


Munkar med Glasyr
20 st

7-9 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 påse torrjäst (11g)
0,5 msk kardemumma
1 tsk salt
100 g rumsvarmt smör
3 dl mjölk (42°)

toffeesås, Lidl
strössel

Blanda vetemjöl, socker, jäst, kardemumma, salt och smör i en köksassistent. Kör det till en smulig massa. Tillsätt mjölken och arbeta samman till en deg. Låt degen jäsa 30-60 minuter. Forma degen till bullor och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Täck med en kökshandduk och låt jäsa i 30 minuter. Värm en kastrull med olja till 190 C grader. Fritera tills gyllene bruna. Lägg munkarna på hushållspapper och låt svalna. Värm toffeesåsen och lägg på munkarna och toppa med strössel. 


Donuts with Glaze 
20 pcs

7-9 dl flour
1 dl granulated sugar
1 sachet dry yeast (11g)
0.5 tbsp ground cardamom
1 tsp salt
100 g unsalted butter, soft
3 dl milk (42°)

toffee sauce, Lidl
sprinkles

Mix flour, sugar, yeast, cardamom, salt and butter in a kitchen assistent into a crumbly mixture. Add the milk and work together to form a dough. Let the dough rise for 30-60 minutes. Shape the dough into buns and put on a baking sheet lined with parchment paper. Cover with a kitchen towel and let rise for 30 minutes. Heat a saucepan with oil to 190 degrees C. Deep-fry until golden brown. Put the donuts on household paper and let cool. Glaze with warmed toffee sauce and top with sprinkles.

2 comments: