Sunday, December 31, 2017

Chocolate Cake with a hint of Whiskey

Idag är det sista dagen på detta år! Vi firar det med en chokladkaka med en ton av både whiskey och kaffe. Hur firar du? Jag vill önska er alla ett riktigt Gott Nytt År. 

Today is the last day of this year! We celebrate it with a chocolate cake with a hint of both whiskey and coffee. How do you celebrate? I wish you all a really Happy New Year.


Chokladkaka med en ton av Whiskey

80 g mörk choklad
75 g smör
2 ägg
1 dl socker
1 1/4 dl vetemjöl
3/4 tsk bakpulver

Fuktning
0,5 dl espresso
1 msk whiskey

Fyllning
0,5-3/4 dl aprikosmarmelad

Dekoration
50 g mörk choklad, smält 

Smält choklad och smör och låt svalna en aning. Vispa ägg och socker pösigt och blanda sedan i chokladblandningen. Rör försiktigt i mjöl och bakpulver till en slät smet. Häll smeten i en smord och mjölad bakform (16cm) och grädda i 175 C i ca 25-30 minuter. Låt kakan svalna och dela den sedan i två delar. Fukta båda delarna av kakan med kaffeblandningen och lägg aprikosmarmelad på ena delen. Lägg på den andra delen av kakan. Smält chokladen och bre på kakan. 


Chocolate Cake with a hint of Whiskey

80 g dark chocolate
75 g butter
2 eggs
1 dl sugar
1 1/4 dl wheat flour
3/4 tsp baking powder

Moistening
0.5 dl espresso
1 tbsp whiskey

Filling
0.5-3/4 dl apricot marmalade

Decoration
50 g chocolate, melted

Melt chocolate and butter and allow to cool slightly. Beat eggs and sugar fluffy and mix in the chocolate mixture. Gently stir in flour and baking powder to a smooth batter. Pour the batter into a greased and floured baking pan (16cm) and bake at 175C for about 25-30 minutes. Let the cake cool and then divide it into two pieces. Moisten both parts of the cake with the coffee mixture and add apricot jam to one part. Put on the other part of the cake. Melt the chocolate and spread on the cake.

2 comments: