Till Valborg serveras i de finska hemmen, förutom mjöd, även munkar och struvor. I inlägget får ni recept på vanliga munkar, kokos-bananmunkar och struvor. Vad har du för traditioner på Valborg?

On May Day doughnuts and funnel cakes are served in Finnish homes, in addition to mead. In the post you will receive recipes for regular doughnuts coconut-banana doughnuts and funnel cakes. Do you have any traditions on May Day?



Munkar

2,5 dl mjölk
25 g färsk jäst

1 tsk salt

1 dl socker

1 tsk vaniljsocker
0,5 msk kardemumma

1 ägg, kan bakas utan ägg
ca. 6 -7 dl mjöl

100g mjukt margarin


frityrolja 

socker

Smula jästen i en bunke och häll på den varma mjölken. Blanda i ägg, salt, socker, kardemumma och det mesta av mjölet. Rör i det mjuka margarinet och resten av mjölet. Knåda till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt en timme. Forma degen till runda munkar. Låt jäsa ytterligare 20 minuter. Värm oljan till 180 grader och fritera munkarna tills de fått en fin brun färg. Lyft upp dem med en hålsläv och lägg på hushållspapper och rulla dem sedan i socker.


Doughnuts

2,5 dl milk
25 g fresh yeast 

1 tsp salt

1 dl sugar

1 tsp vanilla sugar
0,5 tbsp cardamom

1 egg, optional
about 6 -7 dl flour

100g soft margarine


cooking oil 

sugar

Crumble the yeast in a bowl and pour over the warm milk. Mix in egg, salt, sugar, cardamom and most of the flour. Stir in the soft margarine and the remaining flour. Knead to a smooth dough. Let rise covered for one hour. Shape the dough into round donuts. Let rise another 20 minutes. Heat oil to 180 degrees and fry the donuts until they get a nice brown color. Lift them with a skimmer and place on paper towels and after that roll them in sugar.





Kokos-Bananmunkar

2,5 dl kokosmjölk / optimel kokosdryck
25 g jäst
0,5 tsk salt
1 dl socker
1 tsk mald kardemumma
1 banan, mosad
1 ägg
ca 9 dl vetemjöl
50 g margarin eller smör, mjukt

1 liter rapsolja eller solrosolja

socker att rulla i

Lägg jästen i en bunke med varm kokosmjölk (+37). Tillsätt socker, salt, kardemumma, uppvispat ägg och banan. Rör i hälften av mjölet. Blanda i smöret och resten av mjölet. Knåda degen för hand eller i maskin en kosrt stund. Låt degen jäsa på en varm plats täckt med en handduk. Forma degen till bollar med hjälp av mjöl och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa 30 minuter. Hetta upp oljan i en kastrull till 180 grader. Fritera munkarna ca 3 minuter tills de fått en fin brun färg. Lyft upp dem med en hålsläv och lägg dem på hushållspapper för att sedan rulla dem i socker.

Coconut-Banana Doughnuts

2,5 dl coconut milk / optimel kokosdryck
25 g yeast
0,5 tsp salt
1 dl sugar
1 tsp ground cardamom
1 banana, mashed
1 egg
about 9 dl flour
50 g margarine or butter, softened

1 liter of rapeseed oil or sunflower oil

sugar for coating

Place yeast in a bowl with warm coconut milk (+37). Add sugar, salt, cardamom, beaten egg and banana. Stir in half of the flour. Mix in the butter and the remaining flour. Knead the dough by hand or in a machine briefly. Let the dough rise in a warm place covered with a towel. Shape the dough into balls, using flour and place them on a parchment paper covered sheet and let rise 30 minutes. Heat oil in a saucepan to 180 degrees. Fry donuts about 3 minutes until they get a nice brown color.Lift them with a skimmer and place on paper towels and after that roll them in sugar.


Struvor

3 ägg
2,5 dl mjölk
0,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
en nypa salt
olja
florsocker

Blanda ägg, mjölk, socker, mjöl och salt. Rör till en slät smet. Häll blandningen i en påse och klipp ett hål i hörnet av påsen. Värm oljan i en kastrull och lägg i en konservburk, som du tagit bort lock och botten på. Tryck ut smeten kors och tvärs i burken. När degen har hårdnat, ta försiktigt bort burken och tryck ut nästa struva i burken. Fritera tills struvorna är gyllenbruna. Ta upp dem ur oljan och låt ligga på hushållspapper. Strö over florsocker innan servering.

Finnish Funnel Cake

3 eggs
2,5 dl milk
0,5 dl sugar
2 tsp vanilla sugar
4 dl flour
a pinch of salt
oil
icing sugar

Mix eggs, milk, sugar, flour and salt. Stir to a smooth batter. Pour the mixture into a plastic bag and cut a hole in the corner of the bag. Heat the oil in a saucepan and add in a tin, from which you have removed the lid and bottom. Press the batter back and forth in the tin. When the dough has hardened, carefully remove the can and press the next fritter into the tin. Fry until golden brown. Take them out of the oil and leave on kitchen paper. Sprinkle with icing sugar before serving.