Saturday, February 18, 2017

Simple Vegetarian Lasagna

Lasagne är bland det godaste jag vet, gärna en krämig och lös sådan. En lasagne får enligt mig inte vara torr. Har du grönsaksslattar hemma, så är det bara att använda dem i såsen. Den här gången gjorde jag en bechamelsås, men man kan också använda sig av ricotta eller creme fraîche i lasagne. 

Lasagna is among the tastiest foods I know, and it should be creamy. A lasagna should not be dry in my opinion. If you have vegetables at home that need to be used, just add them to the sauce. This time I made a bechamel sauce, but you can also use ricotta or crème fraîche in your lasagna.


Enkel Vegetarisk Lasagne

grönsakssås
1 röd lök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
1 röd paprika, hackad
1 stor morot, riven
400 g krossade tomater
2 tsk torkad oregano / basilika
salt
svartpeppar 
lasagneplattor

ostsås
3 msk vetemjöl
7 dl mjölk
3 dl smakrik ost, riven
0,5-1 tsk salt
grönpeppar 


Sätt ugnen på 200˚C. Fräs lök och vitlök i olja i en stekpanna. Tillsätt paprika och morot och stek i 5 minuter. Tillsätt krossade tomater och låt det sjuda 15 minuter. Smaka av med oregano, salt och peppar.

Sås: Vispa mjölet i hälften av mjölken i en kastrull. Häll i resten av mjölken och låt det koka upp under vispning. Låt såsen sjuda ca 5 minuter. Rör ner 2 dl av osten och smaksätt med salt och grönpeppar. 

Varva tomatsås, ostsås och lasagneplattor i en smord ugnssäker form. Avsluta med ostsås. Strö över resterande riven ost. Grädda i ugnen ca 30 min.



Simple Vegetarian Lasagna

vegetable sauce
1 red onion, chopped
1 clove garlic, chopped
1 red pepper, chopped
1 large carrot, grated
400 g crushed tomatoes
2 tsp dried oregano / basil
salt
black pepper
lasagne

cheese sauce
3 tbsp flour
7 dl milk
3 dl tasty cheese, grated
0.5-1 tsp salt
green pepper

Preheat the oven to 200˚C. Saute onion and garlic in oil in a frying pan. Add the peppers and carrots and fry for 5 minutes. Add chopped tomatoes and let it simmer for 15 minutes. Season with oregano, salt and pepper.

Sauce: Whisk the flour in half of the milk in a saucepan. Pour in the remaining milk and bring to a boil while whisking. Let the sauce simmer for about 5 minutes. Stir in 2 dl of cheese and season with salt and green pepper.

Layer the tomato sauce, cheese sauce and lasagne sheets in a greased ovenproof dish. Finish with the cheese sauce. Sprinkle with the remaining grated cheese. Bake in the oven for about 30 minutes.

No comments:

Post a Comment