Tuesday, January 31, 2017

Madeira Cake

Sandkaka påminner mig om min barndom och jag minns speciellt ett tillfälle. Det var en solig, kall vinterdag. Mamma var ute på isen och gå och jag och min syster var hemma med pappa. Pappa ville överraska mamma med en kaka, så han bakade en sandkaka. Jag minns också att när kakan var klar, ställde pappa den på fönsterbrädet för att svalna. Goda minnen :) Jag bakar inte ofta sandkaka, men på senaste tid har jag varit förtjust i denna sortens kakor. Och jag tror att man uppskattar dem mera i vuxen ålder. Jag menar inte att jag blivit gammal :) Gillar du sandkaka?

Madeira cake reminds me of my childhood and I particularly remember one occasion. It was a sunny, cold winter day. Mom was on out walking on the ice and me and my sister were at home with dad. Dad wanted to surprise mom with a cake, so he baked a madeira cake. I also remember that when the cake was ready, my Dad put it on the windowsill to cool. Good memories :) I do not often bake this cake, but lately I have been fond of this kind of cakes. And I think you appreciate them more as an adult. I do not mean that I have become old :) Do you like madeira cake?


Sandkaka

100 g rumsvarmt smör
1 1/4 dl potatismjöl
2 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 ägg
1 dl socker
några droppar punschessens, valbart

Värm ugnen till 175° C. Smörj och mjöla en liten bakform. I en skål vispa ägg och socker fluffigt, ställ åt sidan. I en annan skål rör smöret mjukt. Ha i potatismjöl, mjöl och bakpulver och rör ihop till en smet. Blanda smör-mjölblandningen i äggsmeten. 
Häll smeten i bakformen och grädda i mitten av ugnen i 30 minuter. Låt svalna i formen.



Madeira Cake

100g unsalted butter
1 1/4 dl potato flour
2 tbsp plain flour
1 tsp baking soda
1 egg
1 dl sugar
a few drops of punsch essence, optional

Preheat oven to 175 ° C. Grease and flour a baking pan. In a bowl whisk the eggs and sugar until fluffy, set aside. In another bowl stir the butter soft. Add in potato flour, flour and baking powder and mix to a paste. Mix the butter-flour mixture into the egg mixture.

Pour the batter into the baking pan and bake in middle of oven for 30 minutes. Let cool.

4 comments:

  1. Ser så fin ut,och du har bra minnen från barndomen med sandkakan:)

    ReplyDelete