Vanilj och blåbär passar finfint ihop. Jag hittade ett recept på en kaka från en finsk sida med kvarg, vaniljpudding och blåbär som lät intressant, så jag bakade den. Jag halverade receptet och använde färdig vaniljpudding från Alpro. Istället för vitt socker använde jag sötningsmedel med stevia från Good Good by Via Health. Kakan blev mycket god.

Vanilla and blueberry goes well together. I found a recipe for a cake from a Finnish site with quark, vanilla custard and blueberries that sounded interesting, so I baked it. I halved the recipe and used vanilla pudding from Alpro. Instead of white sugar, I used sweetener with stevia from Good Good by Via Health. The cake was very good.



Vanilj-Blåbärssmulkaka

kakbotten
250 g kvarg
1 ägg
drygt 1,5 dl olja
1 dl mjölk
2,5 dl socker
5,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

fyllning
0,5 l blåbär
1 påse vaniljpudding + mjölk (typ Ekströms)

smuldeg
1 dl socker
100 g smör
1 dl vetemjöl
0,5 dl havregryn

Blanda ihop ingredienserna för botten i en skål. Bred smeten på en bakplåt klädd med bakplåtspapper. Om nödvändigt, använd mjöl till hjälp eftersom smeten är fuktig.

Blanda blåbären med vaniljpuddingen och häll på botten. Blanda ingredienserna till smuldegen och strö över fyllningen. Baka kakan i 180 grader i 20-30 minuter. Låt svalna.


Vanilla-Blueberry Crumble Cake

cake base
250 g quark
1 egg
a little more than 1.5 dl oil
1 dl milk
2.5 dl sugar
5.5 dl flour
2 tsp baking powder

filling
0.5 l blueberries
1 bag of vanilla custard + milk (like Ekströms)

crumble
1 dl sugar
100 g butter
1 dl flour
0.5 dl oats

Mix the ingredients for the cake base in a bowl. Spread the mixture on a baking tray lined with baking paper. If necessary, use flour to help because the batter is moist.

Mix the blueberries with vanilla pudding and pour on the cake base. Mix the ingredients for the crumble and sprinkle over the filling. Bake the cake at 180 degrees for 20-30 minutes. Let cool.