Jag tycker om kål i alla olika former. Kållåda är en av mina favorit maträtter, men jag gör den inte så ofta då min man är inte så förtjust i vitkål. Kållåda måste serveras med lingon, den bästa kombon, verkligen. Jag gjorde rårörda lingon med sötningsmedel från Via Health. Kållåda är mitt bidrag till månadens gröna med temat kål. Värd för månaden är Tina som bloggar här. Månadens gröna är en matutmaning där syftet är att sprida matglädje och inspiration, kring både vegetarisk och vegansk matlagning. Vem som helst kan delta!

I like cabbage in all different forms. Cabbage casserole is one of my favorite dishes, but I don't make it so often because my husband is not very fond of cabbage. The cabbage casserole must be served with lingonberries, the best combo, really. I mixed lingonberries with a sweetener from Via Health. This dish is my contribution to the month's green with the theme cabbage. The host of the month is Tina who blogs here. The month's green is a food challenge where the aim is to spread the joy of food and inspire, regarding both vegetarian and vegan cooking. Anyone can participate!


Kållåda med Linser
5-6 portioner

1 kg vitkål
5 dl vatten
1,5 tsk salt
1 lök, hackad
3 dl kokta bruna linser
3 msk sirap
svartpeppar
0,5 dl grötris

Strimla kålen. Värm vattnet i en stor kastrull. Tillsätt salt, kål och lök. Rör om då och då. Låt småkoka i 30 minuter. Blanda i linserna, sirap och svartpeppar. Smörj en stor ugnsform. Lägg riset i botten av formen och häll på kålblandningen. Grädda kållådan i 200 C grader i 50 minuter. Servera med lingonsylt. 



Cabbage Casserole with Lentils
5-6 servings

1 kg cabbage
5 dl water
1.5 tsp salt
1 onion, chopped
3 dl cooked brown lentils
3 tbsp syrup
black pepper
0.5 dl porridge rice

Shred the cabbage. Heat the water in a large saucepan. Add salt, cabbage and onion. Stir every now and then. Let simmer for 30 minutes. Mix in the lentils, syrup, and pepper. Grease a large baking dish. Place the rice in the bottom of the dish and pour over the cabbage mixture. Bake at 200 C degrees for 50 minutes. Serve with lingonberry jam.