En mäktig chokladkaka gjord utan ägg. Istället för ägg har jag använt aquafaba som är vätskan från en kikärtsburk. Visste du att man kan göra maräng på denna vätska också. Chokladkakan blir så där härligt kladdig och passar ypperligt till en kopp kaffe. Och efter en dag i kylskåpet har kakan en fudgeaktig konsistens, mums :) Ha en fin dag!

An rich chocolate cake made without eggs. Instead of eggs, I have used aquafaba that is the liquid from a chickpea can. Did you know that you can make meringue of this liquid too. This chocolate cake is lovely sticky and goes excellently with a cup of coffee. And after a day in the fridge the cake gets a fudgy consistency, yummy :) Have a nice day!


Aquafaba Chokladkaka

¾ dl aquafaba, vätska från en kikärtsburk 
100 g mörk choklad 
1 dl kokossocker
0,5 dl Sukrin fibersirap gold
2 msk kaffe
0,5 dl olja 
1 dl vetemjöl
0,5 dl mandemjöl
50 g mörk choklad, i bitar

Smält chokladen i mikrovågsugn, låt svalna. Lägg i en skål aquafaba, smält choklad, socker, sirap, kaffe och olja. Blanda väl. Tillsätt mjölet och blanda. Häll smeten i en bakform (20 cm x 20 cm) klädd med bakplåtspapper. Strö på chokladbitar. Baka i 175 grader i ca 30 minuter. Låt svalna.



Aquafaba Chocolate Cake

¾ dl aquafaba, liquid from a chickpea can
100 g dark chocolate
1 dl coconut sugar
0.5 dl Sukrin fiber syrup gold
2 tbsp coffee
0.5 dl oil
1 dl wheat flour
0.5 dl almond flour
50 g dark chocolate, in pieces

Melt the chocolate in the microwave. Let cool. Put in a bowl aquafaba, melted chocolate, sugar, syrup, coffee and oil. Mix well. Add the flour and mix. Pour the batter into a baking pan (20 cm x 20 cm) lined with parchment paper and top with chocolate pieces. Bake at 175 degrees for about 30 minutes. Let cool.