Tuesday, September 6, 2016

Peanut Butter Oreo Cheesecake

Man kan inte få för mycket av jordnötssmör. En matsked om dagen håller doktorn borta, eller hur det nu var :) Jag vet inte om oreokex med smak av jordnötssmör finns att få överallt, men i alla fall i Amsterdam får man dem. Så jag gjorde en ostkaka som inte behöver bakas i ugn. Pajbottnet gräddade jag i ugn för att den blir stadigare då, men det är inte nödvändigt. 

One can not get too much of peanut butter. A tablespoon a day keeps the doctor away, or how goes the saying :) I do not know if oreo cookies with the taste of peanut butter are available where you live, but here in Amsterdam you can buy them at the local supermarket. So I made a cheesecake that does not need to be baked in the oven. The crust, however, I baked in the oven to make it more sturdy, but it's not necessary.


Peanut Butter Oreo Cheesecake

10 pcs peanut butter oreo cookies, crumbs
25 g butter, melted

filling:
200 g cream cheese
4 tbsp granulated sugar
4 tbsp stevia sugar
1 dl heavy cream
6 pcs roughly chopped Oreo peanut butter cookies
peanut butter

Preheat the oven to 175°C.
In a food processor mix the cookies into crumbs. Stir together the cookie crumbs and butter until combined. Press the mixture into the bottom of a square pan (I used two baking dishes á 15 x 15 cm). Bake for 10 minutes. Set aside to cool.

Beat the cream cheese and sugar with an electric mixer until thoroughly combined.
In a another bowl whisk the cream to soft peaks. Fold the whipped cream into the cream cheese mixture. Then stir gently in the chopped cookies. Spread the filling over the crust and drizzle with peanut butter. Refrigerate at least 4 hours before serving.


Jordnötssmör Oreo Ostkaka

10 st jordnötssmör Oreokex, smulor
25 g smör, smält

fyllning:
200 g färskost, vid rumstemperatur
4 msk strösocker
4 msk steviasocker
1 dl vispgrädde
6 st grovt hackade jordnötssmör Oreokex 
jordnötssmör

Värm ugnen till 175 ° C. I en matberedare mixa kexen till smulor. Blanda ihop kexsmulorna och smöret. Tryck blandningen i botten av en bakform (jag hade två formar á 15 x 15 cm). Grädda i 10 minuter. Ställ åt sidan för att svalna.

Vispa färskost och socker med en elvisp. I en annan skål vispa grädden till mjuka toppar formas. Blanda den vispade grädden i färskostblandningen. Blanda sedan i de hackade kexen. Häll fyllningen över bottnat och toppa med jordnötssmör. Kyl åtminstone 4 timmar innan servering.

4 comments: