Sunday, September 4, 2016

Lemon Cheesecake with Pitaya Swirl

Jag hade en period för flera år sedan, då vi bodde första gången i Singapore, då jag gärna åt ostkaka dagligen som dessert. Ostkaka är ju väldigt gott och jag gillar den bakade varianten jämfört med den frysta. I den här ostkakan använde jag kvarg och färskost och smaksatte med färsk citronjuice. För att ge den en fin färg valde jag att blanda pitaya pulver från rawnice.com i en del av smeten.  Visst blev det snyggt? Gillar du ostkaka och har du också bakverk du äter mycket av i perioder?

I had a time period for several years ago, when we lived the first time in Singapore, when I gladly ate cheesecake daily as dessert. Cheesecake is very good and I like the baked version compared to the frozen one. In this cheesecake I used quark and cream cheese and flavored with fresh lemon juice. To give it a nice color, I chose to add Pitaya powder from rawnice.com in some of the batter.  Do you like cheesecake and do you also have some food that you cold eat daily for a long period of time?


Lemon Cheesecake with Pitaya Swirl

crust
100 g digestive biscuits
35 g butter, melted

filling
200 g full fat quark
80 g philadelphia cream cheese
2 eggs
2 tsp fresh lemon juice
1 1/4 dl sugar
0.5 dl potato starch
0.5 tsp vanilla powder

1 tsp pitaya powder (rawnice.com)

Put the biscuits in a food processor and mix into crumbs. Pour the crumbs in a bowl and add the melted butter and stir. Press the crumbs into the bottom of a springform lined with parchment paper. Put in the fridge while making the filling.

Add all the ingredients for the filling in a bowl, except for the pitaya powder, and whisk until smooth. Pour the batter onto the biscuit base, leaving 0.5 dl in the bowl. Add to the batter you have left in the bowl the pitaya powder and stir well. Pour it over the batter and make swirls with a stick or knife.

Bake the cake at 150 C in the lower part of the oven for about 45 minutes. Let cool completely before serving.



Citron Cheesecake med Pitaya Swirl

botten
100 g digestivekex
35 g smör, smält

fyllning
200 g fullfet kvarg
80 g philadelphia färskost
2 ägg
2 tsk färsk citronsaft
1 1/4 dl socker
0,5 dl potatisstärkelse 
0,5 tsk vaniljpulver 

1 tsk pitaya-pulver (rawnice.com)

Sätt kexen i en matberedare och blanda till smulor. Häll smulorna i en skål och tillsätt smält smör och rör om. Tryck kexen i botten av en springform klädd med bakplåtspapper. Sätt i kylen medan som du gör fyllningen.

Lägg alla ingredienserna till fyllningen i en skål, med undantag för pitaya pulver, och vispa tills slät. Häll smeten på kexbotten, men lämna 0,5 dl i skålen. Blanda i smeten du har kvar i skålen pitaya pulvret och rör om väl. Häll den över smeten och gör virvlar med en pinne eller kniv.

Grädda kakan i 150 ° C i den nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Låt svalna helt innan servering.

2 comments: