Saturday, September 10, 2016

Blueberry White Chocolate Cookies

Jag minns när jag första gången smakade på vit choklad med bitar av blåbär i. Märket var Kalev och jag tror att vi köpte chokladen på en färja till Tallinn. Kalev är en estnisk konfektyrtillverkare som specialiserat sig på tillverkning av choklad. Det var många år sedan nu och idag finns den att få i matbutiker, i alla fall, i Finland. Kombon vit choklad och blåbär är ju väldigt god och klassisk och i dagens recept hittar ni dem i dessa cookies. Söta och goda :) 

I remember when I first tasted white chocolate with bits of blueberries in it. The brand was Kalev and I think we bought the chocolate on a ferry to Tallinn. Kalev is an Estonian confectionery company specializing in the production of chocolate. It was many years ago now, and today you can get the chocolate in grocery stores, at least, in Finland. The combo white chocolate and blueberry is very good and classic, and in today's recipe, you'll find them in my cookies. Sweet and delicious :)


Blueberry White Chocolate Cookies
8 pcs

45 g butter, softened
3/4 dl coconut sugar
2 tbsp stevia sugar or coconut sugar
1 small egg
1.5 dl flour
1/4 tsp baking powder
 1/4 tsp vanilla powder
one pinch of salt
white chocolate, cut into chunks
fresh blueberries, divided into halves

Preheat oven to 175°C. Line a baking sheet with parchment paper. In a bowl stir the butter, coconut sugar, and stevia sugar together with a spoon. Add the egg and mix well. Then add the flour, baking powder, vanilla powder and salt, mixing until combined. Stir in the chocolate chunks.
Take the dough with a cookie scoop or ice cream scoop and put on the baking sheet. Flatten the top of each cookie slightly and top with blueberries. Bake the cookies for 10-12 minutes, or until lightly browned. Let the cookies cool completely.


Blåbär Vit Chokladkex
8 st

45 g smör, mjukt
3/4 dl kokossocker
2 msk stevia-socker eller kokossocker
1 litet ägg
1,5 dl mjöl
1/4 tsk bakpulver
1/4 tsk vaniljpulver 
en nypa salt
vit choklad, skuren i bitar
färska blåbär, delade i halvor

Värm ugnen till 175 °C. Klä en plåt med bakplåtspapper. I en skål blanda smör, kokossocker och stevia-socker med en sked. Tillsätt ägg och blanda väl. Tillsätt mjöl, bakpulver, vaniljpulver och salt, blanda. Rör i chokladbitar. Ta degen med en kexskopa eller glasskopa och sätt på bakplåten. Platta till kexen något och toppa med blåbär. Baka kexen i 10-12 minuter, eller tills lätt bruna. Låt dem svalna helt.

No comments:

Post a Comment