Monday, September 19, 2016

Apple Pie with Almond Paste

På hösten hör det till att baka äppelpaj eller -kaka. Jag var sugen på mandelmassa så det fick bli en fyllning gjord på den. En sådan här fyllning kallas även frangipane. Själva pajbotten är inte så söt, men den behöver inte vara det, då fyllningen är söt. Jag har använt både kokossocker och steviasocker, men du kan ta endast kokossocker eller det socker du föredrar. Jag hörde förresten att det är äpplets dag den 25e september :)

In the fall, it's a must to bake apple pie or apple cake. I was craving almond paste so I made a filling of it. This kind of filling is also known as frangipane. The pie crust is not so sweet, but it doesn't need to be, because the filling is sweet. I have used both coconut sugar and stevia sugar, but you can only use coconut sugar or the sugar you prefer. By the way I heard that apple day is celebrated on the 25th of September :)


Äppelpaj med Mandelmassa

Pajdeg: 
3/4 dl mandelmjöl 
1 msk kokosmjöl 
1 msk steviasocker
1 tsk fiberhusk 
0,5 ägg 
0,5 dl kvarg

Filling:
50 g mandelmassa
30 g smör
2 msk kokossocker
2 msk steviasocker
1 msk mandelmjöl
0.5 ägg

äpple, skivat tunnt

Rör ihop alla ingredienser för pajdegen. Tryck degen i två à 10 cm pajformar. Värm mandelmassan och smöret i mikron så att smöret blir mjukt. Blanda sedan i resterande ingredienser. Fördela fyllningen mellan de två pajformarna och toppa med tunnt skivat äpple. Grädda pajerna i 175 C i ca. 25 minuter.


Apple Pie with Almond Paste

pastry:
3/4 dl almond flour
1 tbsp of coconut flour
1 tbsp stevia sugar
1 tsp Fiberhusk
0.5 egg
0.5 dl quark

Filling:
50 g almond paste
30 g butter
2 tbsp coconut sugar
2 tbsp stevia sugar
1 tbsp almond flour
0.5 egg

apple, sliced thin

Mix all ingredients for the pastry. Press the dough into two à 10 cm pie dishes. Heat the almond paste and butter in the microwave until the butter is soft. Then mix in the remaining ingredients. Divide the filling between the two pie dishes and top with thinly sliced apple. Bake the pies in 175 C for about 25 minutes.

4 comments:

  1. Hi! Looks good, I'vegot all the ingredients but why two small, not one large pie dish?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks! You can make the pie in one larger pie dish, it's up to you :)

      Delete