Saturday, July 2, 2016

Tiramisu

Jag har en gång ätit tiramisu och det var när vi var i Venedig tidigare i år. När man gör egen tiramisu kan man spara tid om man köper savoiardikex från butiken. Men det är också enkelt att baka egna. Min tiramisu smakade inte så mycket kaffe, jag tror att om jag doppat dem längre i kaffet hade de fåra en djupare smak, men gott var det oberoende.

I have once eaten tiramisu and that was when we were in Venice earlier this year. When making your own tiramisu you can save time if you buy savoiardi cookies from the store. But it's also easy to bake them yourself. My tiramisu tasted not so much coffee, I think if I dipped them longer in the coffee they would have gotten a deeper flavor, but it was good regardless.


Tiramisu
recipe from here

Ladyfingers
2 eggs, separated
1 tsp strong black coffee, cold
1 tsp sukrin
25 g coconut flour
30 g ground almonds
1 tsp psyllium husks
0.5 tsp baking powder

Preheat the oven to 190 °C. Line a baking tray with baking paper. Use an electric whisk to whisk the egg yolks, coffee and sukrin together for 2 minutes until pale and creamy.

In a separate bowl whisk the egg whites until stiff. Stir the coconut flour, almonds, psyllium husks and baking powder into the egg yolk mixture. Fold in the egg whites until smooth. Place the mixture into a piping bag fitted with a round 1.5 cm nozzle and pipe 6 cm fingers onto the lined baking tray. You should be able to pipe 10-12 ladyfingers.

Bake for 6 minutes until puffed, cooked through and lightly browned. Allow to cool.

Filling
1.5 dl whipping cream
1 dl mascarpone cheese
2 tbsp sukrin
1/4 tsp vanilla powder
1-2 drops rum essence

1 dl strong cold coffee
cocoa, for dusting

Whip cream, sugar and vanilla. Add mascarpone cheese and rum.
Pour coffee into a shallow dish. Dip the ladyfingers in coffee and cover the base of a square dish. Spread half of the cream mixture on top and smooth out.

Dust some cocoa powder on top. Layer the remaining ladyfingers and cream mixture on top and top with some cocoa powder. Cover and refrigerate for at least 3 hours or overnight.



Tiramisu
recept härifrån

ladyfingers
2 ägg, separerade
1 tsk starkt svart kaffe, kallt
1 tsk sukrin
25 g kokosmjöl
30 g mald mandel
1 tsk psylliumskal
0,5 tsk bakpulver

Värm ugnen till 190 ° C. Klä en bakplåt med bakplåtspapper. Använd en elvisp att vispa äggulor, kaffe och sukrin i 2 minuter tills krämigt.

I en separat skål vispa äggvitorna till ett hårt skum. Blanda ner kokosmjöl, mandel, psyllium och bakpulver i äggulablandningen. Vik in äggvitorna tills slät. Placera blandningen i en spritspåse försedd med en rund 1,5 cm tylla och gör 6 cm fingrar på bakplåten. Du bör kunna få 10-12 ladyfingers. Grädda i 6 minuter tills gyllenebruna. Låt svalna.

Fyllning
1,5 dl vispgrädde
1 dl mascarponeost
2 msk Sukrin
1/4 tsk vaniljpulver
1-2 droppar romessans

1 dl stark kallt kaffe
kakaopulver

Vispa grädde, socker och vanilj. Blanda i mascarponeost och rom.

Häll kaffet i en skål. Doppa ladyfingers i kaffet och täck botten på en bakform. Bred på hälften av gräddblandningen ovanpå och jämna ut. Toppa med kakaopulver. Lägg på resterande ladyfingers och gräddblandning och toppa med lite kakaopulver. Täck och ställ i kylskåp i minst 3 timmar eller över natten.

4 comments: