Tuesday, July 19, 2016

Caramelised Chicory

Det är första gången jag lagar något med endiver. Endiv har en skarp textur och en nötig smak med en behagligt mild bitterhet. Jag tycker att smaken påminner en aning om kål. Jag valde att karamellisera grönsaken och det blev riktigt gott så här. Här kan du se en video när jag jag gör maträtten. 

It's the first time I cook something with chicory/endives. Chicory has a crisp texture and a nutty flavor with a pleasantly mild bitterness. I think that the taste reminds a little of cabbage. I chose to caramelise the vegetable and it turned out really good. Here you can see a video when I make the dish.


Caramelised Chicory

2 white chicory
coconut sugar
olive oil
2 dl orange juice
1 dl soy sauce
1-2 tsp coconut oil

For the chicory, remove any damaged outer leaves and cut in half lengthways.
Pour a small amount of olive oil in a hot frying pan. Sprinkle the chicory with a little coconut sugar over the cut surface and caramelise in the hot frying pan, cut-side down, until golden brown.

Add the orange juice, soy sauce and coconut oil. Cover the pan with a lid and cook for 10 minutes until tender. Serve immediately. Alternately, the chicory could be reheated in the oven if not ready to serve straight away.



Karamelliserade Endiver

2 vita endiver
kokosnötsocker
olivolja
2 dl apelsinjuice
1 dl sojasås
1-2 tsk kokosolja 

Ta bort eventuella skadade yttre blad och skär endiverna på längden.
Häll en liten mängd olivolja i en het stekpanna. Strö lite kokossocker på snittytan på endiverna och  lägg dem sedan med snittytan nedåt i stekpannan tills gyllenbruna.

Tillsätt apelsinjuice, sojasås och kokosolja. Täck pannan med ett lock och koka i 10 minuter tills de är mjuka. Servera genast. Alternativt kan man värma dem i ugn senare om de inte äts genast.


No comments:

Post a Comment