Sunday, September 13, 2015

Frozen Cake

Jag fick en beställning på en gräddtårta med frozen tema. Jag gjorde ett vanilj tårtbotten och fyllde det med jordgubbs- och bananmousse och bitar av jordgubbar. Jag spritsade tårtan med vispad grädde. 

I got an order for a cream cake with the frozen theme. I made a vanilla cake base and filled it with strawberry mousse and banana mousse and pieces of strawberries. I piped the cake with whipped cream.


Vanilj Tårtbotten

340 g vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
en nypa salt
170 g osaltat smör, rumstemp.
400 g socker
0,5 tsk vaniljsocker
3 stora ägg, rumstemp.
350 g mjölk, rumstemp.

fyllning: jordgubbs- och bananmousse
dekorationer: vispad grädde och ätbar bild

Värm ugnen till 175 C grader. Smörj och mjöla en 22-24 cm kakform. Sikta mjöl, bakpulver och salt. Ställ åt sidan. Lägg det mjuka smöret i en hushållsassistent och vispa tills det blir krämigt. Tillsätt socker och vaniljsocker och fortsätt att vispa tills det är vitt och fluffigt, ca 5minuter. Vispa ner äggen, ett i taget på låg hastighet. Rör med slickepott ner mjölblandningen i tre omgångar varvat med mjölken. Börja och sluta med mjöl. Fördela smeten i kakformen. Grädda på lägsta falsen i ugnen i cirka 50 minuter. Låt svalna i formen i 15 minuter, stjälp upp tårtbotten och låt svalna helt.



Vanilla Cake Base

340 g wheat flour
1,5 tsp baking powder
a pinch of salt
170 g unsalted butter, room temp.
400 g sugar
0,5 tsk vanilla
3 large eggs, room temp.
350 g milk, room temp.

filling: strawberry and banana mousse
decorations: whipped cream and edible cake print

Preheat oven to 175 C degrees. Grease and flour a 22-24 cm cake tin. Sift flour, baking powder and salt. Set aside. Put the soft butter in a household assistant and whisk until it becomes creamy. Add sugars and continue to whisk until fluffy, about 5 minutes. Beat in the eggs, one at a time on low speed. Stir flour mixture with a spatula in three batches alternating with the milk. Begin and end with flour.
Pour the batter into the cake tin. Bake in the oven for about 50 minutes. Allow to cool in the tin for 15 minutes.

8 comments: