Tuesday, April 28, 2015

Salted Caramel and Chocolate Pies

En farligt god paj med kolasås och choklad. Pajen blir knaprig i kanterna och mjuk och len av fyllningen. Och dessutom är den enkel att baka bara man har kolasåsen klar. Så jag rekommenderar att du börjar med att laga kolasåsen för den håller bra i kylskåpet i ca två veckor. Njut av pajen med en god glass och te / kaffe. 

OMG, this is a yummylicious pie with caramel sauce and chocolate. The pie has crispy edges and soft and smooth of the filling. And it is easy to bake once you have the caramel sauce ready. So I recommend you to first make the caramel sauce for it keeps well in the refrigerator for about two weeks. Enjoy the pie with a delicious ice cream and tea / coffee.

 

Salted Caramel and Chocolate Pies
4 pcs

2 dl gluten-free flour
2 dl gluten-free oats
1 dl coconut sugar
0.5 tsp baking powder
pinch of salt
100 g vegan butter or butter, softened
1 dl dark chocolate chips
3/4 dl salted caramel sauce*

Combine flour, oats, coconut sugar, baking powder, salt and softened butter in a bowl until crumbly. Press 3/4 of the crumb mixture in four pie pans (12 cm). Bake for 5-7 minutes. Remove from the oven and sprinkle the chocolate chips and drizzle the caramel sauce over the crusts. Top with the remaining crumb mixture. Bake for an additional 15 minutes or until the crust starts to brown. Allow to cool until the caramel filling is set.

Salt kola- och chokladpaj
4 st

2 dl glutenfritt mjöl
2 dl glutenfri havregryn
1 dl kokossocker
0,5 tsk bakpulver
nypa salt
100 g vegan smör eller smör, mjukt
1 dl mörka chokladchips
3/4 dl saltad kolasås*

Kombinera mjöl, havregryn, kokossocker, bakpulver, salt och mjukt smör i en skål tills smuligt. Tryck 3/4 av smulblandningen i fyra pajformar (12 cm). Grädda i 5-7 minuter. Ta ut ur ugnen och strö på chokladchips och ringla kolasås över pajbotten. Toppa med resterande smulblandning. Grädda i ytterligare 15 minuter. Låt pajerna svalna tills kolafyllningen har stelnat.



Salted Caramel Sauce with coconut sugar*

2.5 dl coconut sugar
1 tsp water
90 g vegan butter or butter
120 ml coconut cream or heavy cream
3/4 tsp salt

Heat the sugar and water in a saucepan over medium heat, stirring constantly with a wooden spoon until the sugar has melted. Be careful not to burn the sugar.
Once the sugar is melted add the butter and stir until it is completely melted.
Slowly pour in the cream while stirring. Allow the mixture to boil for 1 minute. Remove from the heat and stir in the salt. Allow to cool. Store the caramel for up to 2 weeks in the refrigerator. Reheat before serving.

Saltad Kolasås med kokossocker*

2,5 dl kokossocker
1 tsk vatten
90 g vegan smör eller smör
120 ml kokosgrädde eller grädde
3/4 tsk salt

Värm socker och vatten i en kastrull på medelvärme under ständig omrörning med en träslev tills sockret har smält. Var noga med att inte bränna sockret.
När sockret är smält tillsätt smöret och rör om tills det är fullständigt smält.
Häll långsamt i grädden under omrörning. Låt blandningen koka i en minut. Ta bort från värmen och rör i saltet. Låt svalna. Förvara såsen i upp till 2 veckor i kylskåpet. Värm såsen innan servering.

15 comments:

  1. Men jösses så gott det låter! Och ser ut :) När du skriver glutenfritt mjöl, använder du en GF mix då? Eller kan man tänka sig en blandning av rismjöl och mandelmjöl tror du? Önskar så att det fanns ett bra mjölkfritt smör som inte bara är en kemisk röra. Jag använder gärna kokosolja, men familjen tycker det blir för skarp smak av kokos. Blir lite nyfiken när du skriver vegan smör, det kanske finns något nytt som jag inte upptäckt än ... hoppas. För detta skulle jag vilja prova.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Annelie! Jag blandar följande glutenfria mjöl:

      5 dl brunt rismjöl
      1 1/4 dl potatismjöl
      3 msk tapiokastärkelse
      3 msk kokosmjöl
      1,5 tsk xanthangummi

      Men jag kan tänka mig att mandelmjöl och rismjöl funkar också. Vegan smöret jag pratar om är av märket Earth Balance, jag vet inte om det finns i Sverige. Jag använder också gärna kokosolja och har både den med smak av kokos och utan.

      Delete
    2. Men åh så bra - tusen tack för snabbt svar. Då ska jag prova din blandning och söka efter det där smöret. Ha en fortsatt fin tisdag och stor kram.

      Delete
  2. Hejsan!
    Jag har precis samma fundering som dig Annelie :) . Kan det fungera med "Ghee" tro? Det ser fantastiskt gott ut!!

    Mvh / Malin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej Malin! Om du vill testa med ghee eller kokosolja, tror jag att du måste ta en mindre mängd, för annars blir det för oljigt. Tack :)

      Delete
  3. Oj, den där ser ju farligt god ut. Jag antar att det fungerar lika bra med "vanligt" vitt mjöl? Kram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack! Ja, Erika vitt mjöl funkar fint :) Kram!

      Delete
  4. Saltkaramell och choklad,så gott:)

    ReplyDelete
  5. gahhhhhhhh vill ha nuuuuuuu : ) kram på dig min fina bloggvän/Sofia

    ReplyDelete
  6. I made these tasty treats & my hubby Peter & I gave them 10/10! They were that delicious & apart too! xxx
    this was pure indulgence, dear Katarina! x

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you!! I really enjoyed these too.

      Delete