Friday, March 27, 2015

Vegan & Gluten-Free Carrot Cake / Muffins

Det här är den godaste morotskakan jag bakat. Kakan blir så härligt saftig och samtidigt kompakt, så som jag tycker att en morotskaka skall vara. Senast jag gjorde den gjorde jag en liten kaka och några muffins. Mums!

This is the most delicious carrot cake I've baked. The cake is so wonderfully moist and at the same time dense, as a carrot cake should be. Last time I made it, I made a small cake and some muffins. Yum!



Vegan & Gluten-Free Carrot Cake / Muffins

2 flax eggs (2 tbsp ground flaxmeal and 6 tbsp water)
1,5 dl almond flour
1 dl sorghum flour or other gluten-free flour
1,5 tsp ground cinnamon
1 tsp baking powder
pinch of salt
pinch of ground ginger
3 dl grated carrots
2 dl coconut sugar
4 tbsp coconut oil

Vegan "Cream Cheese" Frosting
75 g vegan cream cheese, Tofutti
30 g vegan margarine
70 g icing sugar
0,5 tsp vanilla extract

Preheat the oven to 175 degrees C. Grease the inside of a baking pan and line with parchment paper. Put flax meal and water in a bowl and let stand for 15 minutes.

In another bowl, stir together the almond flour, sorghum flour, baking powder, cinnamon, salt, and ginger until combined. Grate the carrots and add them to the bowl with the flour.

To the bowl with the flax eggs add the coconut sugar and whisk with a spoon for about 30 seconds. Add oil and mix. Transfer the egg mixture to the bowl with the carrots and flour. Mix until thoroughly combined.

Pour batter into the pan. Bake for about 25 minutes. Let the cake cool completely in the pan.

Put all the ingredients for the frosting in a bowl and mix with a spoon until smooth. Spread on the cake. Store in the fridge.


Vegan & Glutenfri Morotskaka / muffins

2 linfrö-ägg (2 msk malda linfrön och 6 msk vatten)
1,5 dl mandelmjöl
1 dl teffmjöl eller annat glutenfritt mjöl
1,5 tsk mald kanel
1 tsk bakpulver
nypa salt
nypa mald ingefära
3 dl rivna morötter
2 dl kokossocker
4 msk kokosolja

Vegan "Cream Cheese" Frosting
75 g vegan färskost, Tofutti
30 g vegant margarin
70 g florsocker
0,5 tsk vaniljextrakt

Sätt ugnen på 175 grader C. Smörj insidan av en bakform och klä med bakplåtspapper. Sätt linfrömjöl och vatten i en skål och låt stå i 15 minuter.

I en annan skål, blanda ihop mandelmjöl, teffmjöl, bakpulver, kanel, salt och ingefära. Riv morötterna och lägg dem i skålen med mjölet.

I skålen med linfrö-äggen tillsätt kokossocker och vispa med en sked i ca 30 sekunder. Tillsätt oljan och blanda. Överför äggsmeten till skålen med morötter och mjöl. Blanda tills slät.

Häll smeten i bakformen. Grädda i cirka 25 minuter. Låt kakan svalna helt i formen.

Lägg alla ingredienser till frostingen i en skål och blanda med en sked tills slät. Bred på kakan. Förvara i kylen.

6 comments:

  1. Yes, please! Jag tar en till kaffet! :)

    ReplyDelete
  2. MMMums! Håller med om att glassen var söt, men god! Fick tyvärr magkatarr efteråt, vet med mig att glass är bland det sämsta jag kan äta vad gäller magkatarr! Tur att jag inte äter glass så ofta ; ) Trevlig helg finis! kram Sofia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Sofia! Inte roligt med magkatarr, jag förstår att du undviker glass. Kram och glad helg!

      Delete