Wednesday, January 21, 2015

Indian Lentil Stew

Linser är något jag gärna äter. De passar bra i soppor, såser, i biffar och i grytor. De smakar inte så mycket, men de absorberar lätt smaker från kryddor. Linser är en bra källa av kalium, kalcium, zink, niacin och vitamin K och är särskilt rika på kostfiber, protein, folat och järn.

Lentils is something I love to eat. They go well in soups, sauces, in patties and stews. They do not taste much, but they readily absorb the flavors of spices. Lenses are a good source of potassium, calcium, zinc, niacin and vitamin K, and they are especially rich in dietary fiber, protein, folate and iron.


Lentil Stew

1 tbsp coconut oil
1 red onion, chopped
1 garlic clove, minced
1 carrot, grated
15 cm piece of zucchini, grated
1 cinnamon stick
1 tsp fresh ginger, grated
1 tsp garam masala
1 tsp ground cumin
0,5 tsp turmeric
0,5 tsp chili
2 dl red lentils
1 can (400 g) diced tomatoes
2-3 dl water
salt

Peel and chop the onion and garlic. Saute the onion and garlic in oil in a saucepan for a couple of minutes. Add carrot, zucchini, cinnamon, ginger, garam masala, cumin, turmeric and chili. Stir for a while until you can smell the spices. Rinse the lentils in a sieve under cold running water, then add to the saucepan together with the tomatoes and water. Allow to simmer for about 15-20 minutes or until the lentils are soft. Add more water if the stew is thick. Season with salt.


Linsgryta

1 msk kokosolja
1 rödlök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
1 morot, riven
15 cm bit av zucchini, riven
1 kanelstång
1 tsk färsk ingefära, riven
1 tsk garam masala
1 tsk mald spiskummin
0,5 tsk gurkmeja
0,5 tsk chili
2 dl röda linser
1 burk (400 g) tärnade tomater
2-3 dl vatten
salt

Skala och hacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök i olja i en kastrull i ett par minuter. Lägg i morot, zucchini, kanel, ingefära, garam masala, spiskummin, gurkmeja och chili. Rör om tills du könner doften av kryddorna. Skölj linserna i en sil under rinnande kallt vatten och häll dem sedan i kastrullen tillsammans med tomater och vatten. Låt sjuda i ca 15-20 minuter eller tills linserna är mjuka. Tillsätt mer vatten om grytan är tjock. Krydda med salt.

4 comments:

  1. Mmm...så gott det låter och helt i min smak! :)
    Kram kram
    //Lana

    ReplyDelete
  2. Jag älskar all slags linsgrytor och soppor! Som du förstår är indisk en given favorit :) Kramar!

    ReplyDelete