Jag hade gärna använt lingon i dessa kakor, men när jag inte hade det använde jag frystorkade vinbär.
How about raw cheesecake for dessert on Christmas? What do you usually bake for Christmas? Do you bake the same cakes as always or do you try new ones every year? Please share with me. I like to try new things, but some good, old recipes I do not want to skip, they are part of Christmas.
I would have liked to use lingonberries in these cakes, but since I did not have any I used freeze-dried currants.
Raw Gingerbread Cheesecake
makes 4
crust
1 dl almonds (1/2 cup)
1 dl cashews (1/2 cup)
2 tbsp cocoa powder or carob powder
3 Medjool dates, pitted
0,5 tbsp orange juice
zest of half an orange
filling
4 dl cashews, soaked and drained (1 2/3 cup)
1 dl water (1/2 cup)
1 dl coconut oil (1/2 cup)
4 tbsp date syrup
1 tsp vanilla
1 tsp gingerbread spice
freeze dried lingonberries or berries of your choice
crumb topping
8 tbsp mixed nuts
4 Medjool dates, pitted
pinch of salt
pinch of gingerbread spice
For the crust, mix the nuts and cocoa, and dates in a food
processor until crumbly. Add orange juice and orange zest to get a sticky
mixture. Divide into four pieces and press down in the bottom of four silicon
molds (7 cm in diameter). Put in the fridge.
For the filling blend everything, except for the berries, in
a blender until smooth. Stir in the berries. Pour the filling onto the crusts
and put in the freezer for several hours or overnight.
For the crumb, mix the nuts and dates quickly in a food
processor. Add salt and gingerbread spice. Top the cakes with the crumbs. Take
the cakes to room temperature 30-60 minutes before serving.
Raw Pepparkakscheesecake
4 st à 7cm
botten
1 dl mandel
1 dl cashewnötter
2 msk kakaopulevr eller carobulver
3 Medjool dadlar, urkärnade
0,5 msk apelsinsaft
skal av en halv apelsin
fyllning
4 dl cashewnötter, blötlagda och avrunna
1 dl vatten
1 dl kokosolja
4 msk dadelsirap
1 tsk vanilj
1 tsk pepparkakskrydda
frystorkade lingon eller andra bär
smul
8 msk blandade nötter
4 Medjool dadlar, urkärnade
nypa salt
pepparkakskrydda
För botten, blanda mandel och kakao i en matberedare tills
smuligt. Lägg till dadlar, salt och mixa igen. Tillsätt apelsinjuice för att få
en klibbig blandning. Dela i fyra bitar och tryck ner i botten på fyra
silikonformar (7 cm i diameter). Ställ i kylen.
För fyllningen blanda allt, förutom bären, i en mixer tills
slät. Rör ner bären. Häll fyllningen på pajbotten och ställ i frysen för flera
timmar eller övernatten.
För smulblandningen, mixa nötter och dadlar snabbt i en
matberedare. Tillsätt salt och pepparkakskrydda. Toppa kakorna med smulet. Ta
kakorna i rumstemperatur 30-60 minuter före servering.
3 Comments
Jag är som du - provar gärna ett par nya recept till jul men vill gärna ha kvar de gamla favoriterna också. Vi brukar inte äta efterrätt på julafton, det blir mest godis och nötter runt bordet senare på kvällen. Men din cheesecake låter som en perfekt julefterrätt annars !
ReplyDeleteTack Sara, roligt att du delar med dig om era traditioner.
DeleteSer så fin ut:) Älskar raw "ostkakor":)
ReplyDelete