Thursday, December 18, 2014

Raw Gingerbread Cheesecake

Hur skulle det vara med raw cheesecake som dessert på julen? Vad brukar du baka till jul? Håller du dig till samma recept som alltid eller brukar du testa nya varje år? Berätta gärna. Jag tycker om att testa nya saker, men vissa gamla, goda recept vill man inte skippa, de hör liksom till julen. 

Jag hade gärna använt lingon i dessa kakor, men när jag inte hade det använde jag frystorkade vinbär. 

How about raw cheesecake for dessert on Christmas? What do you usually bake for Christmas? Do you bake the same cakes as always or do you try new ones every year? Please share with me. I like to try new things, but some good, old recipes I do not want to skip, they are part of Christmas.

I would have liked to use lingonberries in these cakes, but since I did not have any I used freeze-dried currants.



Raw Gingerbread Cheesecake
makes 4

crust
1 dl almonds (1/2 cup)
1 dl cashews (1/2 cup)
2 tbsp cocoa powder or carob powder
3 Medjool dates, pitted
0,5 tbsp orange juice
zest of half an orange

filling
4 dl cashews, soaked and drained (1 2/3 cup)
1 dl water (1/2 cup)
1 dl coconut oil (1/2 cup)
4 tbsp date syrup
1 tsp vanilla
1 tsp gingerbread spice
freeze dried lingonberries or berries of your choice

crumb topping
8 tbsp mixed nuts
4 Medjool dates, pitted
pinch of salt
pinch of gingerbread spice

For the crust, mix the nuts and cocoa, and dates in a food processor until crumbly. Add orange juice and orange zest to get a sticky mixture. Divide into four pieces and press down in the bottom of four silicon molds (7 cm in diameter). Put in the fridge.

For the filling blend everything, except for the berries, in a blender until smooth. Stir in the berries. Pour the filling onto the crusts and put in the freezer for several hours or overnight.

For the crumb, mix the nuts and dates quickly in a food processor. Add salt and gingerbread spice. Top the cakes with the crumbs. Take the cakes to room temperature 30-60 minutes before serving.


Raw Pepparkakscheesecake
4 st à 7cm

botten
1 dl mandel
1 dl cashewnötter
2 msk kakaopulevr eller carobulver
3 Medjool dadlar, urkärnade
0,5 msk apelsinsaft
skal av en halv apelsin

fyllning
4 dl cashewnötter, blötlagda och avrunna
1 dl vatten
1 dl kokosolja
4 msk dadelsirap
1 tsk vanilj
1 tsk pepparkakskrydda
frystorkade lingon eller andra bär

smul
8 msk blandade nötter
4 Medjool dadlar, urkärnade
nypa salt
pepparkakskrydda

För botten, blanda mandel och kakao i en matberedare tills smuligt. Lägg till dadlar, salt och mixa igen. Tillsätt apelsinjuice för att få en klibbig blandning. Dela i fyra bitar och tryck ner i botten på fyra silikonformar (7 cm i diameter). Ställ i kylen.

För fyllningen blanda allt, förutom bären, i en mixer tills slät. Rör ner bären. Häll fyllningen på pajbotten och ställ i frysen för flera timmar eller övernatten.

För smulblandningen, mixa nötter och dadlar snabbt i en matberedare. Tillsätt salt och pepparkakskrydda. Toppa kakorna med smulet. Ta kakorna i rumstemperatur 30-60 minuter före servering.

5 comments: