Till andra advent bjuder jag på pajer som inte behöver ugn för att tillagas. Jag rekommenderar er verkligen att testa receptet om ni vill smaka på raw bakverk och dessutom har den en julig smak av apelsin, kanel och kardemumma. Och för att inte tala om den c-vitaminboost som apelsinen tillför, det kan behövas i dessa kyliga tider :) Pajen smälter i munnen. 

For the Second Advent, I'm giving you a recipe for pies that do not need an oven to make. I recommend you to try this if you want to taste raw pastries and moreover, they have a Christmassy flavor of orange, cinnamon and cardamom. And not to mention the vitamin C boost the orange provides, it may be needed in these chilly times :) The pie will melt in your mouth. 


Orange Date Pie, no-bake
2 pies

crust
2 dl almond flour
6 dates, pitted
1,5 tsp orange zest
4 cardamom pods, use the seeds
1 tsp cinnamon
pinch of salt

filling
10 dates, pitted
4 tbsp peanut butter
0,5 dl orange juice (or after taste)
vanilla
pinch of salt

Mix all the ingredients for the crust in a food processor until smooth and sticky. Press the mixture in two round tart pans, 10 cm. Put in the fridge while you make the filling.

For the filling mix everything in a food processor or with a hand blender. Add more orange juice until you have a consistency of thick caramel sauce. Pour the filling onto the crusts and put in the fridge before serving. Top with orange slices.


Apelsin-Dadelpaj
2 pajer

pajbotten
2 dl mandelmjöl
6 dadlar, urkärnade
1,5 tsk apelsinskal
4 kardemummakapslar, använd fröna
1 tsk kanel
nypa salt

fyllning
10 dadlar, urkärnade
4 msk jordnötssmör
0,5 dl apelsinjuice (eller efter smak)
vanilj
nypa salt

Blanda alla ingredienser till pajbotten i en matberedare tills slät och klibbig. Tryck blandningen i två runda bakformar, 10 cm. Sätt i kylen medan du gör fyllningen.

För fyllningen blanda allt i en matberedare eller med en stavmixer. Konsistensen skall vara som en tjock kolasås. Häll fyllningen på pajbottnen och ställ i kylskåp innan servering. Toppa med apelsinskivor.