Sunday, December 21, 2014

Finnish Karelian Pies

Förutom jullådorna är dessa karelska piroger ett måste på julen. Jag gör oftast pirogerna med en fyllning av risgrynsgröt, men vanligt är också att ha potatis eller morot som fyllning. De serveras med en ägg-smör blandning, men mosad avokado är gott att ha på också.

In addition to the Christmas casseroles these Karelian pies are a must on Christmas. I usually make the pies with a filling of rice pudding, but also potato or carrot filling can be used. They are served with an egg-butter mixture, but mashed avocado is a great topping too.


Finnish Karelian Pies
15-20 pies

Dough
1.5-2 dl water
2 dl rye flour
2 dl wheat flour
1 tbsp oil
1 tsp salt

Filling
3 dl water
1,5 dl porridge rice / arborio rice
7 dl milk
salt, to taste

Start with the filling. Boil the water and add the rice and cook on low heat for 10 minutes. Add the milk and let simmer under a lid for about 40-45 minutes, stirring occasionally. Season with salt when the porridge is ready.

Preheat the oven to 275 C. For the dough: mix all the ingredients in a bowl with a spoon until smooth. Divide the dough into pieces. Roll the dough thinly, using flour, into oval shape. Add a tbsp of rice porridge in the middle of the dough. Fold up the edges and pinch the dough to get a crimped edge. Put the pies on a baking sheet lined with parchment paper. Bake the pies for 10-12 minutes.

Remove the pies from the oven and brush them with melted butter/margarine. You can also dip the pies in a mixture of melted butter and milk. Cover the pastries with a towel and let the them soften and cool for 30 minutes before serving. Serve with egg-butter spread made of chopped hard-boiled eggs mixed with softened butter and salt.


Karelska piroger
15-20 piroger

deg
1,5-2 dl vatten
2 dl rågmjöl
2 dl vetemjöl
1 msk olja
1 tsk salt

fyllning
3 dl vatten
1,5 dl grötris / arborioris
7 dl mjölk
salt, efter smak

Börja med fyllningen. Koka vattnet och tillsätt riset och koka på svag värme i 10 minuter. Tillsätt mjölken och låt sjuda under lock i ca 40-45 minuter under omrörning. Krydda med salt när gröten är klar.

Sätt ugnen på 275 C. För degen: Blanda alla ingredienser i en skål med en sked tills slät. Dela degen i bitar. Rulla degen tunt, med hjälp av mjöl, till oval form. Lägg en msk risgröt i mitten av degen. Vik upp kanterna och nyp ihop degen för att få en veckad kant. Lägg pirogerna på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda pirogerna i 10-12 minuter.

Ta pirogerna ur ugnen och pensla dem med smält smör / margarin. Du kan även doppa dem i en blandning av smält smör och mjölk. Täck pirogerna med en handduk och låt dem mjukna och svalna i 30 minuter innan servering. Servera med ägg-smörblandning som du gör på mosade hårdkokta ägg blandat med mjukt smör och salt.

10 comments:

  1. Åh, tack för receptet! Kan man förbereda pirågerna (baka ut och fylla) dagen före och grädda nästa dag?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det har jag inte testat, men de går bra att frysa ner!

      Delete
  2. Älskar karelska piroger:) Har gjort såna för länge länge sedan men kanske med din recept,som låter so bra:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, det är så goda! Det är roligt när man lätt kan göra dem själv :)

      Delete
  3. Det här låter spännande, hörru! :D

    ReplyDelete
  4. Men så gott! Min syster och jag pratade precis om att vi borde provbaka dom någon gång och nu har vi receptet! Tack och god jul!

    ReplyDelete
  5. Replies
    1. Ja! Så goda och inte alls svåra att göra själv.

      Delete