Monday, November 24, 2014

Vegan Buffalo Mozzarella

När jag hittade ett recept på vegan mozzarella ville jag gärna testa det. Det var inte svårt och konsistensen på osten påminde om mozzarella. Den här mozzarellan funkar bäst att använda som kall, på bröd, i sallad... Jag testade att värma den i ugnen, men den smälter inte. 

When I found a recipe for vegan mozzarella I just wanted to test it. It was not difficult, and the consistency of the cheese reminded mozzarella. This mozzarella works best to use as a cold, the bread, the salad ... I tried to heat it in the oven, but it does not melt.



Easy Vegan Buffalo Mozzarella
(recipe from artisanveganlife.com)

2,5 dl plain, unsweetened soy yogurt (1 cup)
2,5 dl raw cashews, soaked in water for 3 – 8 hours and drained (1 cup)
2,5 dl water, divided (1 cup)
1,5 tsp sea salt
3 tbsp tapioca flour (I used potato starch)
1 tbsp agar powder

Combine the yogurt, cashews, a half of the water, and salt in a blender and process until emulsified. Transfer to a container, cover loosely, and set aside for 12 to 24 hours until slightly tangy. Whisk in the tapioca flour.

Combine the agar and remaining half of water in a small saucepan. Whisk together. Cover with a lid and bring to a boil. Simmer for 3 to 4 minutes. Pour in the yogurt mixture and mix well with a whisk. Continue cooking over medium heat, stirring with a wooden spoon, until the mixture is smooth, glossy, and stretchy.

Prepare a large bowl of ice water. Using an ice cream scooper, drop balls of the cheese into the ice bath. Let sit for 20-30 minutes until firm.

Immersed in salted water, the cheese can be stored for 2 weeks in the refrigerator. I made a marinade from olive oil, sundried tomatoes, garlic, and basil.


Vegan Buffalo Mozzarella
(recept från artisanveganlife.com)

2,5 dl osötad sojayoghurt
2,5 dl råa cashewnötter, blötlagda i 3-8 timmar och avrunna
2,5 dl vatten
1,5 tsk havssalt
3 msk tapiokamjöl (jag använde potatismjöl)
1 msk agarpulver

Kombinera yoghurt, cashewnötter, hälften av vattnet, och salt i en mixer och mixa tills slät. Överför till en behållare, täck löst och ställ åt sidan för 12 till 24 timmar tills något syrlig. Vispa i tapiokamjöl.

Vispa agarpulver och återstående hälften av vattnet i en kastrull. Täck med lock och koka upp. Låt sjuda i 3-4 minuter. Häll i yoghurtblandningen och blanda väl med en visp. Fortsätt tillagningen på medelvärme, rör om med en träslev, tills blandningen är slät, glansig och stretchig.

Förbered en stor skål med isvatten. Med användning av en glasskopa, fäll bollar av osten i isbadet. Låt dem vara i vattnet i 20-30 minuter tills osten stelnat .

Osten kan lagras i 2 veckor i kylskåp nedsänkt i saltat vatten.
Jag gjorde en marinad av olivolja , soltorkade tomater , vitlök och basilika.

8 comments:

  1. Synd att den inte smälte. Men den är säkert god till en massa annat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, den är god också till annat, men hade varit kul att ha den på pizza eller varm smörgås.

      Delete
  2. Visst är det kul att göra såna saker själv!!! Jag gjorde ricotta förra veckan och läste då att det är svårt att få egengjord mozzarella att smälta. Min ricotta stoppade jag i hemgjorda cannelloni med kronärtskockshjärta. Mums för ost och för vego!

    Kram fina du!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Åh, vad roligt att du gjort egen ricotta. Jag kan tänka mig hur gott det blev i cannelloni. Kram tillbaka!

      Delete
  3. Tack för recepten:) Vi har dock här bara sojajugurt med frukt och så,men inte i naturell form,tyvärr.Men man kan ju göra det också själv.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Jael! Ja, det kunde man göra :) Jag har också läst att någon gjort på kokosyoghurt.

      Delete
  4. Oj vad spännande! Vet du var man kan hitta agarpulver? :)

    ReplyDelete