I love to bake bread myself and I usually add different seeds that gives the bread a good bite. Ideally, I prefer sourdough bread, but if you don't have a leaven, these will still be very good. I should probably start a sourdough when we get all our utensils. Do you bake bread and if you have tips on yummy bread with or without leaven so please share the recipe with me.
Rye Buns
3,5 dl rye flour
2 tbsp hemp seeds
1 tbsp pumpkin seeds
0,5-3/4 tsp salt
0,5 tsp dry yeast
1,5 dl water
1 tsp coconut oil
Put 2 dl of the flour in a bowl and add the seeds, salt and
dry yeast. Stir together. Then add the water and coconut oil. Stir until smooth
and add more flour until you have a smooth, somewhat sticky dough. Cover and
let rise for 30-60 minutes. Knead the dough a little and shape into 4 small
buns, using floured hands. It's a little sticky, that's how it should be. Let
rise for another 20-30 minutes. Bake in 200 C for 10-12 minutes.
Rågsemlor
3,5 dl rågmjöl
2 msk hampafrön
1 msk pumpafrön
0,5-3/4 tsk salt
0,5 tsk torrjäst
1,5 dl vatten
1 tsk kokosnötolja
Sätt 2 dl av mjölet i en skål och tillsätt frön, salt och
torrjäst. Rör ihop. Tillsätt sedan vattnet och kokosolja. Rör om tills slät och
tillsätt mer mjöl tills du har en smidig, något kladdig deg. Täck över och låt
jäsa i 30-60 minuter. Knåda degen lite och forma till 4 små semlor, med hjälp
av mjölade händer. Det kommer att vara lite kladdigt, men det är meningen. Låt
jäsa i ytterligare 20-30 minuter. Grädda i 200 grader i 10-12 minuter.
6 Comments
Gud vad gott, jag älskar att äta bröd till frukost!
ReplyDeletewww.healthymaja.devote.se
Tack Maja!
DeleteJag har just nu surdeg på gång,skall se hur det blir till.Fina sämlor:)
ReplyDeleteLycka till! Tack :)
DeleteMen åh, det här skulle jag ha bakat efter igår, next time!
ReplyDeleteTack Moma :)
Delete