Jag bakar gärna bröd själv och jag tillsätter oftast olika frön som ger ett bra tuggmotstånd. Helst föredrar jag surdegsbröd, men har man ingen surdeg, så blir dessa ändå mycket goda. Jag borde säkert starta en surdeg när vi får alla våra köksredskap. Bakar du bröd och har du tips på goda bröd med eller utan surdeg så dela gärna med dig.

I love to bake bread myself and I usually add different seeds that gives the bread a good bite. Ideally, I prefer sourdough bread, but if you don't have a leaven, these will still be very good. I should probably start a sourdough when we get all our utensils. Do you bake bread and if you have tips on yummy bread with or without leaven so please share the recipe with me.


Rye Buns

3,5 dl rye flour
2 tbsp hemp seeds
1 tbsp pumpkin seeds
0,5-3/4 tsp salt
0,5 tsp dry yeast
1,5 dl water
1 tsp coconut oil

Put 2 dl of the flour in a bowl and add the seeds, salt and dry yeast. Stir together. Then add the water and coconut oil. Stir until smooth and add more flour until you have a smooth, somewhat sticky dough. Cover and let rise for 30-60 minutes. Knead the dough a little and shape into 4 small buns, using floured hands. It's a little sticky, that's how it should be. Let rise for another 20-30 minutes. Bake in 200 C for 10-12 minutes.


Rågsemlor

3,5 dl rågmjöl
2 msk hampafrön
1 msk pumpafrön
0,5-3/4 tsk salt
0,5 tsk torrjäst
1,5 dl vatten
1 tsk kokosnötolja

Sätt 2 dl av mjölet i en skål och tillsätt frön, salt och torrjäst. Rör ihop. Tillsätt sedan vattnet och kokosolja. Rör om tills slät och tillsätt mer mjöl tills du har en smidig, något kladdig deg. Täck över och låt jäsa i 30-60 minuter. Knåda degen lite och forma till 4 små semlor, med hjälp av mjölade händer. Det kommer att vara lite kladdigt, men det är meningen. Låt jäsa i ytterligare 20-30 minuter. Grädda i 200 grader i 10-12 minuter.