Friday, August 15, 2014

Orange-Almond Cake

Apelsin i bakverk ger en fräsch och god smak. jag hade mandelmassa hemma, så jag tillsatte det i smeten också. Apelsin och mandel funkar fint ihop. Som ofta med sådana här kakor är de godare följande dag, då smakerna satt sig. 

Orange in baked goodies gives a fresh and good taste. I had almond paste at home, so I put it in the batter as well. Orange and almond goes well together. As often with these kinds of cakes they are tastier the following day, when the flavours get more intense.


Apelsin-Mandelkaka

100 g smör, mjukt
1,5 dl kokossocker
3 msk mandelmassa, riven
2 ägg
0,5 dl grädde
skalet och saften av en apelsin
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
mandelextrakt, efter smak

Rör ihop smör, socker. och mandelmassa Tillsätt äggen och rör om ordentligt. Blanda i grädde, apelsinskal och -saft. Tillsätt sedan mjöl, bakpulver och mandelextrakt. Blanda. Fyll en smord brödform eller sockerkaksform med smeten och grädda i 175 C för ca 40 minuter. Dekorera kakan med florsocker blandat med apelsinjuice om du vill.


Orange-Almond Cake

100 g butter, softened
1,5 dl cococnut sugar
3 tbsp almond paste, grated
2 eggs
0,5 dl whip cream
zest and juice of one orange
3 dl flour
1 tsp baking powder
almond extract, after taste

Stir together butter, sugar and almond paste. Add the eggs and stir well. Mix in the cream, orange zest and -juice. Then add flour, baking powder, and almond extract. Stir to combine. Fill a greased loaf pan or other baking pan with the batter and bake at 175 C for 40 minutes. Decorate the cake with some icing sugar mixed with orange juice if you like. 

4 comments: