Biryani kommer från det persiska ordet beryā, som betyder "stekt, rostad". Den har sitt ursprung i Turkiet och Persien. Den innehåller egentligen ris, men då vi sällan äter ris fick det bli quinoa. Gillar man koriander passar den kryddan också att använda.

Biryani comes from the Persian word beryā, which means "fried, roasted." It originated in Turkey and Persia. It contains rice, but since we rarely eat rice I used quinoa instead. If you like coriander it goes well in this dish.


Indisk Grönsaks Biryani med Quinoa

0,5 msk kokosolja
2 msk russin
2 msk mandel, hackad
0,5 tsk gurkmeja
1/4 tsk kummin
1/4 tsk kardemumma
0,5 tsk kanel
2 dl quinoa, okokt
5 dl vatten
salt

grönsaker
1 rödlök, hackad
1 vitlöksklyfta, riven
1 msk ingefära, riven
1 liten broccoli
1-2 morötter, skivade tunt
vatten
salt

Smält olja i en kastrull. Tillsätt russin, mandel, gurkmeja, spiskummin, kardemumma och kanel och stek under omrörning tills rostat, ca 1-2 minuter. Tillsätt quinoa och stek i 1 minut. Tillsätt vatten och salt och koka upp. Låt sjuda tills quinoan är klar, cirka 20 minuter. Ta bort från värmen.

Under tiden gör grönsakerna. Smält olja i en kastrull. Tillsätt lök och vitlök , stek i ca 1 minut. Tillsätt ingefära och stek under omrörning, tills doftande. Rör i broccoli, morötter och salt. Tillsätt vatten för att täcka grönsakerna och koka tills grönskaerna är mjuka.

Blanda grönsaksblandningen med quinoablandningen. Krydda med salt efter smak. Toppa med mandel.


Indian Vegetable Biryani with Quinoa

0,5 tbsp coconut oil
3 tbsp raisins
3 tbsp almonds or cashews, chopped
0,5 tsp turmeric
1/4 tsp cumin seeds
1/4 tsp cardamom
0,5 tsp cinnamon
2 dl quinoa, uncooked (3/4 cup +1 tbsp)
5 dl water (2 cups)
salt

vegetables
1 red onion, chopped
1 garlic clove, grated
1 tbsp ginger, grated
1 small broccoli
1-2 carrots, sliced thinly
water
salt

Melt the oil in a saucepan. Add the raisins, almonds, turmeric, cumin seeds, cardamom, and cinnamon and cook, stirring, until toasted, about 1-2 minutes. Add the quinoa and cook for 1 minute. Add the water and salt and bring to a boil. Let simmer until the quinoa is ready, around 20 minutes. Remove from the heat.

Meanwhile, make the vegetables. Melt the oil in a saucepan. Add the onion and garlic, cook for about 1 minute. Add the ginger and cook, stirring, until fragrant. Stir in the broccoli, carrots, and salt. Add water to cover the vegetables, and cook, until the vegetables are tender.

Add the vegetable mixture to the quinoa mixture and stir. Season with salt to taste. Top with almonds and serve.