Thursday, April 3, 2014

Vegan Cheese

Att testa nya saker är något  jag gärna gör, framförallt i matväg :) När jag hittade denna ost var jag bara tvungen att testa. Jag använde morot, men man kan som det står i receptet använda kålrot och linser också. Osten smakar inte som vanlig ost på mjölk, men ett helt okej substitut. Jag tyckte den blev en aning syrlig, så mängden citronjuice skulle jag minska. Och när det kommer till smaken så smakar den bjäst och en aning syrligt. Konsistensen är som vilken vanlig ost. 

To try new things is something I like to do, especially when it comes to food :) When I found this cheese I just had to try it. I used carrot, but you can as it says in the recipe use rutabaga and lentils as well. The cheese does not taste like regular cheese with milk, but it's an okay substitute. I thought it was a little tart, so the amount of lemon juice, I would decrease. And when it comes to flavor it tastes mostly nutritional yeast and lemon. The consistency is like normal cheese.



Vegan Cheese

3 dl cashews, unsalted (or peanuts or sunflower seeds) 
1,5 dl nutritional yeast
2 tsp salt
2 pinches of garlic powder
2 pinches of turmeric
2 pinches of paprika
6 tbsp lemon juice or lime juice
2 dl carrots (or rutabaga or pre-cooked red lentils) 
8,5 dl water 
3 tbsp agar-agar powder

Mix all dry ingredients finely in a blender. Squeeze the lemon juice into a small bowl and set aside.
Grate the carrots finely and bring to a boil with the water, let simmer for 10 minutes (if using red lentils, boil the water and go to the next step).
Bring to a boil again and pour in the agar-agar and let simmer for 5-10 minutes.
Add the lemon juice and agar-agar mixture to the blender and blend until you have a smooth paste. Pour into a bowl and let cool completely for 1-2 hours. Store in the fridge. The cheese lasts good 6-10 days.


Veganost

3 dl cashewnötter, osaltade (eller jordnötter eller solrosfrön)
1,5 dl bjäst
2 tsk salt
2 krm vitlökspulver
2 krm gurkmeja
2 krm paprikapulver
6 msk citronsaft eller limesaft
2 dl morötter (eller kålrot eller förkokt röda linser )
8,5 dl vatten
3 msk agar-agar pulver

Blanda alla torra ingredienser fint i en mixer. Pressa citronsaft i en liten skål och ställ åt sidan.
Riv morötterna fint och koka upp med vatten, låt sedan sjuda i 10 minuter (om du använder röda linser  koka vattnet och gå till nästa steg).
Koka upp igen och häll i agar-agar och låt sjuda i 5-10 minuter.

Tillsätt citronsaft och agar-agar blandningen till mixern och blanda tills du har en slät smet. Häll smeten i en skål och låt svalna helt i 1-2 timmar. Förvara i kylen. Osten håller bra 6-10 dagar.

20 comments:

  1. Well, I have never made vegan cheese but I definitely want to!It really looks tasty!
    Thanks for sharing,sweet Katarina!

    ReplyDelete
    Replies
    1. It was really exciting to make your own cheese :) Hugs!

      Delete
  2. Jag såg den här på IG, så häftigt att göra egen ost!

    ReplyDelete
  3. Men! Så knasigt! Ost men ändå inte ost. Haha, kul!

    Kram kram

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha, visst är det lite knasigt :) Kram!

      Delete
  4. Nästan som trolleri faktiskt ;-) Helt otroligt att du gjort egen ost!

    ReplyDelete
  5. Det är riktigt coolt at du har gjort egen veganost! Den ser verkligen fin ut.

    ReplyDelete
  6. Men du, så spännande, Jag har aldrig hört talas om veganost!

    ReplyDelete
  7. Låter verkligen intressant och något som jag måste testa - även om jag med förtjusning äter vanlig ost av alla de sorter. Ha en härlig helg! kram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag äter också gärna vanlig ost, men tycker att det är så roligt att testa nya saker. Kram

      Delete
  8. Just till now, I only made my own cashew cheeze spreads & vegan cheeze spread but not a real vegan cheese on itself! It looks very scrumptious too! MMMM! xx

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Sophie. It's great to try new things :)

      Delete
  9. Så häftigt, vilken färg osten får, ingen som ser bilden skulle ju kunna tro att det inte är en "riktig" ost!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, den ser ju verkligen riktig ut :)

      Delete
  10. Detta låter och ser så spännande ut vännen.... jag är SÅ nyfiken på hur den smakar... ska testa att göra den i sommar! Kram

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, testa gärna. Smakar nog annorlunda än vanlig ost. Kram

      Delete