Monday, April 14, 2014

Memma or Mämmi for Easter

Memma hör till påsk, men det är inget man kan köpa här i Amsterdam. Vanligen innehåller memma rågmalt, men det hittar jag inte heller här, så jag gjorde den på endast rågmjöl. Memma äts vanligen med mjölk/grädde och socker. Har du smakat på memma?

Mämmi is a traditional Easter dessert in Finland! It's nothing you can buy here in Amsterdam. Usually, mämmi contains of rye malt, but I can not find that here either, so I did it on only rye flour. Mämmi is usually eaten with milk / cream and sugar. Have you tried mämmi?


Memma

5 dl water
0,5 dl date syrup or syrup
1/4 tsk salt
1 1/4 dl rye flour
zest of 1 orange

Put water, syrup and salt in a pan and bring to a boil. Whisk in 0,5 dl of the rye flour and turn off the heat. Let it cool for 15 minutes and then whisk in the rest of the flour together with the orange zest. Pour the batter into a aluminum dish and bake in 135 C for 3h.


Memma

5 dl vatten
0,5 dl dadelsirap eller sirap
1/4 tsk salt
1 1/4 dl rågmjöl
skal av 1 apelsin

Sätt vatten, sirap och salt i en kastrull och koka upp. Vispa i 0,5 dl av rågmjölet och stäng av värmen. Låt den svalna i 15 minuter och sedan vispa i resten av mjölet tillsammans med apelsinskalet. Häll smeten i en aluminiumform och grädda i 135 C i 3 timmar.


14 comments:

  1. Jag har aldrig gjort egen memma förut. Kanske dags nu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, det var inte så svårt. Jag tror att smaken blir ännu bättre om man använder rågmalt också.

      Delete
  2. Nepp, aldrig smakat och har svårt att föreställa mig hur det kan smaka. På bloggträffen i helgen fick jag grovmalen kardemumma från Finland av Anna-Leena med bloggen Frostrosor. Heja Finland! Hon nämnde något annat påskigt, nej Valborgigt som man dricker. Men kommer inte ihåg vad det hette.


    Kram kram

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, smaken är ju lite speciell. Svårt att beskriva. Det är mjöd (sima på finska) som vi dricker på Valborg. Recept finns här: http://hovkonditorn.blogspot.nl/2013/04/mead-for-may-day.html

      Kram!

      Delete
  3. Vet att det finns att köpa på finska sjömanskyrkan i Rotterdam, men det går ju minst lika bra att göra egen såklart!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, jag faktiskt läste någonstans att de säljer memma där.

      Delete
  4. I had never heard of it, no.

    ReplyDelete
    Replies
    1. It's a traditional Easter dessert in Finland!

      Delete
  5. This special Finnish dessert sounds just wonderful & looks appetizing too! I will make this soon! x

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hope you like it, it's very different from any other desserts :)

      Delete
  6. Ser ut som kladdkaka! Smakar inte likadant, antar jag ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi, då blir man kanske besviken om man får memma istället för kladdkaka. Smakar verkligen inte likadant :)

      Delete
  7. Vi pratade om den där Sima som man dricker i Finland till valborg när vi var på bloggträffen i helgen, och vi är så sugna på att testa det. Men memma, det har vi nog inte hört om tidigare.
    Kram

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, sima eller mjöd skall ni testa. Jag tror att ni skulle tycka om det. Här har ni mitt recept: http://hovkonditorn.blogspot.nl/2013/04/mead-for-may-day.html

      Delete