Tuesday, April 29, 2014

May Day / Valborg

Tiden går verkligen fort och i morgon firar vi redan Valborg. Mjöd och munkar är något som hör till vår Valborg, så även detta år. Nuförtiden kan man ju köpa mjöd och munkar från affären, men jag tycker det har sin charm att göra det själv. Här får ni recept på både mjöd och munkar. Om du vill testa att göra Kokos-Bananmunkar, så finns recept här. Hur firar du Valborg och vad har du för traditioner?

Time goes by really fast, and tomorrow we already celebrate May Day. For us May Day is celebrated with mead and donuts. Nowadays you can buy mead and donuts from the store, but I think it has its charm to do it yourself. Here you get the recipe for both mead and donuts. If you would like to bake Coconut-Banana Doughnuts, you can find the recipe here. How do you celebrate May Day and what are your traditions?


Mjöd

8 l vatten
0,5 kg farinsocker
0,5 kg socker
2-3 citroner
¼ tsk torrjäst
russin
socker

Koka upp 4 liter vatten och häll det över sockret och farinsockret. Skala citronerna och ta till vara på skalet. Skär bort det vita runt citronerna och skär sedan citronerna i skivor. Lägg citronskivorna och skalet i sockervattnet. Häll i resten av vattnet. Låt svalna lite och rör sedan ner jästen. Låt stå 1-2 dagar. Rör om och sila sedan bort citronerna. Häll mjöden i flaskor och tillsätt 1 tsk socker och några russin per flaska. Det tar ca tre dagar för mjöden att bli klar i rumstemperatur och ca en vecka i kylskåp. Russinen flyter upp när mjöden är klar. Förvara färdig mjöd i kylskåp och använd inom en vecka.



Mead

8 l water
0,5 kg brown sugar
0,5 kg sugar
2-3 lemons
¼ tsp dry yeast
raisins
sugar

Boil 4 liters of water and pour it over the sugar and brown sugar. Peel the lemons and make use of the peel. Cut off the white of the lemons and cut the lemons into slices. Add lemon slices and peel in the sugar water. Pour in remaining water. Let cool slightly, then stir in yeast. Leave for 1-2 days. Stir and remove the lemons. Pour the mead into bottles and add 1 teaspoon sugar and some raisins per bottle. Mead will be ready at room temperature in about three days in the refrigerator in about a week. Raisins float up when the mead is ready. Store the mead in the refrigerator and use within one week.

Munkar

2,5 dl mjölk
25 g färsk jäst

1 tsk salt

1 dl socker

1 tsk vaniljsocker
0,5 msk kardemumma

1 ägg, kan bakas utan ägg
ca. 6 -7 dl mjöl

100g mjukt margarin


frityrolja 

socker

Smula jästen i en bunke och häll på den varma mjölken. Blanda i ägg, salt, socker, kardemumma och det mesta av mjölet. Rör i det mjuka margarinet och resten av mjölet. Knåda till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt en timme. Forma degen till runda munkar. Låt jäsa ytterligare 20 minuter. Värm oljan till 180 grader och fritera munkarna tills de fått en fin brun färg. Lyft upp dem med en hålsläv och lägg på hushållspapper och rulla dem sedan i socker.



Doughnuts

2,5 dl milk
25 g fresh yeast 

1 tsp salt

1 dl sugar

1 tsp vanilla sugar
0,5 tbsp cardamom

1 egg, optional
about 6 -7 dl flour

100g soft margarine


cooking oil 

sugar

Crumble the yeast in a bowl and pour over the warm milk. Mix in egg, salt, sugar, cardamom and most of the flour. Stir in the soft margarine and the remaining flour. Knead to a smooth dough. Let rise covered for one hour. Shape the dough into round donuts. Let rise another 20 minutes. Heat oil to 180 degrees and fry the donuts until they get a nice brown color. Lift them with a skimmer and place on paper towels and after that roll them in sugar.

8 comments:

  1. Mjöd är så gott:) Gjorde mjöd denna gång med passionsfrukt,blev jättegott:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det låter spännande och gott. Lägger du upp receptet på din blogg?

      Delete
  2. Det är inte ofta jag hinner kika runt på alla fina bloggar tyvärr men när jag väl gör det så fastnar jag alltid här hos dig :) Du har så otroligt mycket gott här & fantastiskt fina bilder! Tack för allt underbart du delar med dig av! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Men, tack snälla! Vad glad jag blir.

      Delete
  3. gahhhh vad gott mums mums mums : ) kram Sofia

    ReplyDelete
  4. Munkar är mums! Mjöd har jag faktiskt aldrig smakat. Ha en fin Valborgs!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, så gott! Mjöd är också mycket gott! Ha en fin Valborg du också!

      Delete