Early this year I attended a recipe contest in the Finnish magazine Pirkka. And you know what, I won :) It feels mighty fun and now the recipe can be found in the magazine. I'd love to share the recipe with you too. Maybe something for Easter?
Söta
Citronrutor
120 g smör,
mjukt
1,5 dl
farinsocker
2,5 dl
havregryn
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
1 burk sötad
kondenserad mjölk
3/4 dl
citronsaft
2-3 tsk
citronskal
Sätt ugnen på
175 C grader. Blanda smör och farinsocker väl i en skål. Tillsätt havregryn,
mjöl, bakpulver och salt, blanda. Klä en 20 x 20 cm form med bakplåtspapper och
klappa ut lite mer än hälften av smuldegen över formens botten.
Blanda
kondenserad mjölk, citronsaft och citronskal. Häll fyllningen på botten. Strö resten
av smuldegen överst. Grädda i 20-25 minuter. Låt svalna och skär i rutor.
Förvaras i kylen. Citronrutorna smakar bäst när de är kalla. Ta ut citronrutorna
ur kylen ca 10 minuter innan servering.
Sweet Lemon
Squares
120 g butter,
soft
1,5 dl brown
sugar
2,5 dl rolled
oats
2 dl flour
1 tsp baking
powder
1/4 tsp salt
1 can sweetened
condensed milk
3/4 dl lemon
juice
2-3 tsp lemon zest
Preheat the oven to 175 C degrees.
Mix butter and brown sugar until well combined. Stir in flour, rolled oats, baking
powder, and salt. Press little more than half of the crumb mixture into the
bottom of a lined 20 x 20 cm baking pan.
Mix together condensed milk, lemon juice, and lemon zest. Spread onto the crust. Sprinkle the other half of the crumb mixture on top and bake for 20-25 minutes, or until golden brown. Allow to cool and cut into squares. Store in the fridge. These are good eaten cold. Take from the fridge 10 minutes before serving.
Mix together condensed milk, lemon juice, and lemon zest. Spread onto the crust. Sprinkle the other half of the crumb mixture on top and bake for 20-25 minutes, or until golden brown. Allow to cool and cut into squares. Store in the fridge. These are good eaten cold. Take from the fridge 10 minutes before serving.
46 Comments
Grattis! Så jätteroligt att vinna en tävling på det man kan, och inte bara för att man har tur. Du är ju verkligen duktig på bakning. De där rutorna låter väldigt goda! Stort grattis till dig! Kram!
ReplyDeleteGrattis Katarina! Så kul! Citronrutorna ser så goda ut, du är verkligen värd att vinna. Kram
ReplyDeleteTack så mycket! De är väldigt goda, syrligt och sött på samma gång :) Kram!
DeleteVad roligt! Mpste ta och läsa Pirkka extra noggrannt :)
ReplyDeleteJa, det skall du göra :)
DeleteGrattis! :D
ReplyDeleteTack Sara!
DeleteSå roligt! Grattis! Ha en fin dag!
ReplyDeleteTack detsamma!
DeleteKiitos! Toivottavasti pidät kakusta!
ReplyDeleteGrattis, så himla roligt. Helt rätt vinnare..
ReplyDeleteDessa goda måste jag göra till påsk.
Fin kväll, kram
Tack så mycket! Ja, de här blir bra till påsk. Kram!
DeleteWow grattis fina du! Du är bäst hurra! kram Sofia mums med citron : )
ReplyDeletePäivällä selasin lehteä ja heti piti tehdä tätä tupla-annos. Kiitos ohjeesta! Nyt yritän varjella sitä niin ettei mee kaikki maistellessa vaan huomisellekin jää vähän :)
ReplyDeleteIso kiitos, ja kiva jos maistuu :)
DeleteSo amazing!! Congratulations...it must be so good! I'd love to try this recipe out :-)
ReplyDeleteThanks Koko! It's really good :)
DeleteGrattis fina du:)
ReplyDeleteI really want to make this. I am all about lemon, or citrus in general. I never could resist anything involve citrus. I bookmark your recipe and hope to make it soon. Thank you!
ReplyDeleteYes, lemon is so delicious in baked goodies. I'm happy if you would like to try this one.
DeleteOnnittelut! Kiitos inspiroivasta ohjeesta!
ReplyDeleteTein eilen piirakan ohjeesi Pirkka-lehdessä olleen ohjeesi mukaan, mutta jouduin täytteessä soveltamaan hieman. Kaapista ei löytynyt kondensoitua maitoa, mutta jääkaapissa oli Pirkka Appelsiininmakuinen tuorejuusto. Lisäksi vaahtoutuvaa vaniljakastiketta ja kiinteyttäjäksi reilu ruokalusikallinen maissitärkkelystä. Hyvin toimi ja maistui hyvältä, mutta uusi piirakka täytyy tehdä ohjeen mukaan sitruunaisena :)
Kiitos, kiva kuulla! Täyte kuulostaa todella herkulliselta.
DeleteGrattis, grattis, grattis! Så jätteroligt! Citronrutorna låter ju hur goda som helst. Perfekt påskrecept! Kram!
ReplyDeleteTack så mycket! De är väldigt goda :) Kram!
DeleteGrattis, grattis till vinsten. De ser ju hur goda ut som helst och citronrutor har vi ju bakat så dom vet vi ju är goda, men kondenserad mjölk gör ju allt lite extra smaskigt:)
ReplyDeleteKramar
Ja, det blir krämigt och gott med mjölken i :) Kram!
DeleteKokeilin ohjettasi ja se oli tosi hyvä! Saanko laittaa reseptin blogiini, jos mainitsen, että se on sinulta? =) Muutenkin blogisi on tosi upea! =)
ReplyDeleteSopii oikein hyvin, kiitos!
DeleteJos haluaa tehdä pellillisen verran niin on 2-kertainen ohje riittävä? Voisiko piirakan tehdä myös valmiista pakastetaikinasta? Kiitos hyvästä ohjeesta!
ReplyDeleteKokonaiseen pellilliseen tekisin kolminkertaisen annoksen. En tiedä pakastetaikinasta, mutta aina voi kokeilla :) Kerro miten pakastetaikina onnistuu, jos päätät kokeilla. Kiitos!
DeleteStort grattis, så roligt! Heja vännen och de ser ruggigt goda ut mums och stor kram!
ReplyDeleteTack! Ja, det känns mycket trevligt! Kram!!
DeleteGrattis grattis grattis!
ReplyDeleteSå som det luktar från kakan jag just bakat var det helt rätt vinnare! ;)
Tack snälla! Hoppas du också tycker om den :)
DeleteHeja heja! Jag tänker kanske baka dessa som bjudkaka i butiken på lördag. Är de bäst samma dag, eller ska jag göra dem i morgon?
ReplyDeleteKram kram
Tack Malin! Åh, vad roligt. Du kan bra baka dem redan imorgon, jag tycker att smaken blir djupare följande dag :) Kram!
DeleteNu är den gjord och inväntar morgondagen. Så smidig den var att göra! Jag har också tänk ut lite annan smaksättning. Får bli en annan gång!
DeleteTack för receptet fina! :-)
Ja, den är väldigt enkel att göra och god :) Roligt att du också har en annan variant i tankarna. Tack och kram!
DeleteJag kan intyga att receptet är helt kanon. Mmm! Det här kommer bli poppis på jobbet. Tack så mycket!
ReplyDeleteTack snälla! Roligt att du också har bakat dem :)
DeleteTein näitä heti kun lehti ilmestyi. Todella makeita mutta rapean kuorutuksen kanssa mainioita! :)
ReplyDeleteKiitos! Pieni pala riittää :)
DeleteAlldeles härligt recept! Har ätit dessa i dess originalform tidigare och de är fantastiskt goda. Men tror du att man kan byta ut havreflingorna mot rågflingor? Jag har tänkt bjuda på dessa i ett sällskap där en inte tål havre.
ReplyDeleteTack så mycket Janni! Roligt att du tycker om dem.
DeleteJa, du kan nog byta ut havregrynen mot rågflingor.
Lycka till!
Hei! Näyttää todella herkulliselta ja aika simppeliltäkin. Mutta voiko näitä pakastaa? Jos ei, kuinkahan monta päivää ne säilyvät hyvänä jääkaapissa?
ReplyDeleteKiitos! En ole itse pakastanut näitä, mutta uskoisin, että se onnistuu hyvin. Säilyvät jääkaapissa n. 4-5 päivää.
Delete