Saturday, March 29, 2014

Sweet Lemon Squares / Söta Citronrutor

I början av året deltog jag i en recepttävling i den finska tidningen Pirkka. Och vet ni vad, jag vann :) Det känns väldig kul och nu finns receptet i tidningen. Jag vill gärna dela med mig av receptet till er också. Kanske något till påsk?

Early this year I attended a recipe contest in the Finnish magazine Pirkka. And you know what, I won :) It feels mighty fun and now the recipe can be found in the magazine. I'd love to share the recipe with you too. Maybe something for Easter?



Söta Citronrutor

120 g smör, mjukt
1,5 dl farinsocker
2,5 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/4 tsk salt

1 burk sötad kondenserad mjölk
3/4 dl citronsaft
2-3 tsk citronskal

Sätt ugnen på 175 C grader. Blanda smör och farinsocker väl i en skål. Tillsätt havregryn, mjöl, bakpulver och salt, blanda. Klä en 20 x 20 cm form med bakplåtspapper och klappa ut lite mer än hälften av smuldegen över formens botten.

Blanda kondenserad mjölk, citronsaft och citronskal. Häll fyllningen på botten. Strö resten av smuldegen överst. Grädda i 20-25 minuter. Låt svalna och skär i rutor. Förvaras i kylen. Citronrutorna smakar bäst när de är kalla. Ta ut citronrutorna ur kylen ca 10 minuter innan servering.

Sweet Lemon Squares

120 g butter, soft
1,5 dl brown sugar
2,5 dl rolled oats
2 dl flour
1 tsp baking powder
1/4 tsp salt

1 can sweetened condensed milk
3/4 dl lemon juice
2-3 tsp lemon zest

Preheat the oven to 175 C degrees. Mix butter and brown sugar until well combined. Stir in flour, rolled oats, baking powder, and salt. Press little more than half of the crumb mixture into the bottom of a lined  20 x 20 cm baking pan.

Mix together condensed milk, lemon juice, and lemon zest. Spread onto the crust. Sprinkle the other half of the crumb mixture on top and bake for 20-25 minutes, or until golden brown. Allow to cool and cut into squares. Store in the fridge. These are good eaten cold. Take from the fridge 10 minutes before serving. 

50 comments:

  1. Grattis! Så jätteroligt att vinna en tävling på det man kan, och inte bara för att man har tur. Du är ju verkligen duktig på bakning. De där rutorna låter väldigt goda! Stort grattis till dig! Kram!

    ReplyDelete
  2. Grattis Katarina! Så kul! Citronrutorna ser så goda ut, du är verkligen värd att vinna. Kram

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack så mycket! De är väldigt goda, syrligt och sött på samma gång :) Kram!

      Delete
  3. Vad roligt! Mpste ta och läsa Pirkka extra noggrannt :)

    ReplyDelete
  4. Så roligt! Grattis! Ha en fin dag!

    ReplyDelete
  5. Onnittelut!:) Otin jo Pirkka-lehdestä ohjeesi talteen. Kokeilen sitä pian, sillä pidän paljon sitruunaleivonnaisista.:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos! Toivottavasti pidät kakusta!

      Delete
  6. Grattis, så himla roligt. Helt rätt vinnare..
    Dessa goda måste jag göra till påsk.
    Fin kväll, kram

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack så mycket! Ja, de här blir bra till påsk. Kram!

      Delete
  7. Wow grattis fina du! Du är bäst hurra! kram Sofia mums med citron : )

    ReplyDelete
  8. Päivällä selasin lehteä ja heti piti tehdä tätä tupla-annos. Kiitos ohjeesta! Nyt yritän varjella sitä niin ettei mee kaikki maistellessa vaan huomisellekin jää vähän :)

    ReplyDelete
  9. So amazing!! Congratulations...it must be so good! I'd love to try this recipe out :-)

    ReplyDelete
  10. I really want to make this. I am all about lemon, or citrus in general. I never could resist anything involve citrus. I bookmark your recipe and hope to make it soon. Thank you!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes, lemon is so delicious in baked goodies. I'm happy if you would like to try this one.

      Delete
  11. Onnittelut! Kiitos inspiroivasta ohjeesta!
    Tein eilen piirakan ohjeesi Pirkka-lehdessä olleen ohjeesi mukaan, mutta jouduin täytteessä soveltamaan hieman. Kaapista ei löytynyt kondensoitua maitoa, mutta jääkaapissa oli Pirkka Appelsiininmakuinen tuorejuusto. Lisäksi vaahtoutuvaa vaniljakastiketta ja kiinteyttäjäksi reilu ruokalusikallinen maissitärkkelystä. Hyvin toimi ja maistui hyvältä, mutta uusi piirakka täytyy tehdä ohjeen mukaan sitruunaisena :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos, kiva kuulla! Täyte kuulostaa todella herkulliselta.

      Delete
  12. Grattis, grattis, grattis! Så jätteroligt! Citronrutorna låter ju hur goda som helst. Perfekt påskrecept! Kram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack så mycket! De är väldigt goda :) Kram!

      Delete
  13. Grattis, grattis till vinsten. De ser ju hur goda ut som helst och citronrutor har vi ju bakat så dom vet vi ju är goda, men kondenserad mjölk gör ju allt lite extra smaskigt:)
    Kramar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, det blir krämigt och gott med mjölken i :) Kram!

      Delete
  14. Kokeilin ohjettasi ja se oli tosi hyvä! Saanko laittaa reseptin blogiini, jos mainitsen, että se on sinulta? =) Muutenkin blogisi on tosi upea! =)

    ReplyDelete
  15. Jos haluaa tehdä pellillisen verran niin on 2-kertainen ohje riittävä? Voisiko piirakan tehdä myös valmiista pakastetaikinasta? Kiitos hyvästä ohjeesta!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kokonaiseen pellilliseen tekisin kolminkertaisen annoksen. En tiedä pakastetaikinasta, mutta aina voi kokeilla :) Kerro miten pakastetaikina onnistuu, jos päätät kokeilla. Kiitos!

      Delete
  16. Stort grattis, så roligt! Heja vännen och de ser ruggigt goda ut mums och stor kram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack! Ja, det känns mycket trevligt! Kram!!

      Delete
  17. Grattis grattis grattis!
    Så som det luktar från kakan jag just bakat var det helt rätt vinnare! ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack snälla! Hoppas du också tycker om den :)

      Delete
  18. Heja heja! Jag tänker kanske baka dessa som bjudkaka i butiken på lördag. Är de bäst samma dag, eller ska jag göra dem i morgon?

    Kram kram

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Malin! Åh, vad roligt. Du kan bra baka dem redan imorgon, jag tycker att smaken blir djupare följande dag :) Kram!

      Delete
    2. Nu är den gjord och inväntar morgondagen. Så smidig den var att göra! Jag har också tänk ut lite annan smaksättning. Får bli en annan gång!

      Tack för receptet fina! :-)

      Delete
    3. Ja, den är väldigt enkel att göra och god :) Roligt att du också har en annan variant i tankarna. Tack och kram!

      Delete
  19. Jag kan intyga att receptet är helt kanon. Mmm! Det här kommer bli poppis på jobbet. Tack så mycket!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack snälla! Roligt att du också har bakat dem :)

      Delete
  20. Tein näitä heti kun lehti ilmestyi. Todella makeita mutta rapean kuorutuksen kanssa mainioita! :)

    ReplyDelete
  21. Alldeles härligt recept! Har ätit dessa i dess originalform tidigare och de är fantastiskt goda. Men tror du att man kan byta ut havreflingorna mot rågflingor? Jag har tänkt bjuda på dessa i ett sällskap där en inte tål havre.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack så mycket Janni! Roligt att du tycker om dem.
      Ja, du kan nog byta ut havregrynen mot rågflingor.
      Lycka till!

      Delete
  22. Hei! Näyttää todella herkulliselta ja aika simppeliltäkin. Mutta voiko näitä pakastaa? Jos ei, kuinkahan monta päivää ne säilyvät hyvänä jääkaapissa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos! En ole itse pakastanut näitä, mutta uskoisin, että se onnistuu hyvin. Säilyvät jääkaapissa n. 4-5 päivää.

      Delete