Thursday, March 27, 2014

Chocolate Sweet Potato Sticky Cake

Sötpotatis är gott att baka med, för jag kan tycka att den blir för söt i saltiga maträtter. Här har jag experimenterat fram en kladdkaka med sötpotatis. Kakan är även vegan och glutenfri. Den blir kladdig och så god. 

Sweet potatoes are good for baking, because I can feel that they are sometimes too sweet in salty dishes. Here I experimented with a chocolate cake with sweet potatoes. The cake is also vegan and gluten free. It gets sticky and so good. 


Chocolate Sweet Potato Sticky Cake

75 g dark chocolate, melted
2 chia eggs (2 tbsp ground chia and 5-6 tbsp water)
1 1/4 dl coconut sugar (1/2 cup)
0,5 dl almond flour (1/4 cup)
0,5 dl cacao powder (1/4 cup)
pinch of salt
0,5 dl sweet potato puree

Melt the chocolate and set aside. With a spoon whisk chia eggs and coconut sugar in a bowl for about 30 s. Add the almond flour, cacao, salt and melted chocolate. Stir. Then add the sweet potato puree and stir. Pour into a parchment paper lined baking dish and bake at 175 C for 25 minutes. Let cool before cutting into pieces.


Choklad Sötpotatis Kladdkaka

75 g mörk choklad, smält
2 chia ägg (2 msk mald chia och 5-6 msk vatten)
1 1/4 dl kokossocker
0,5 dl mandelmjöl
0,5 dl kakaopulver
nypa salt
0,5 dl sötpotatispuré

Smält chokladen och ställ åt sidan. Med en sked vispa ägg och kokossocker i en skål för ca 30 s. Tillsätt mandelmjöl, kakao, salt och smält choklad. Rör om. Tillsätt sedan sötpotatispuré och blanda. Häll i en bakplåtspappersklädd ugnsform och grädda i 175 C i 25 minuter. Låt svalna innan du skär i bitar.

12 comments:

  1. This is a scrumptious cake,Katarina!Never had sweet potatoes in a dessert.It looks amazing!
    Hugs,dear!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you Lenia! Sweet potato is really good in baked goodies. Hugs!

      Delete
  2. Gud så fiffigt och roligt! den här vill jag verkligen smaka :) Sötpotatis är något jag faktiskt aldrig köpt hem ens,... Nu kanske man måste :)

    ReplyDelete
  3. Åh sötpotatis är grymt att ha i mjuka kakor! Jag bakade mjuk pepparkaka med sötpotatis i en gång och det blev så himla gott! Med mjöl kan ju kakor bli lite torra, men med bönor och grönsaker som grund blir det ju ofta väldigt saftigt. Men du, kan man ersätta chiaäggen med vanliga ägg? Eller kanske psyllimfrön eller fiberhusk? Har du i så fall någon aning om hur mycket man behöver då? Har lite motstånd mot att använda chiafrön då de kostar skjortan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej Jenny!
      Visst blir det saftigt och gott med grönsaker i. Du kan bra använda ägg här, ta då 2 mindre ägg eller ett stort ägg. Ja, tyvärr är chiafrön dyra. Lycka till!

      Delete
  4. Wohooo, jag har gjort citronkakan nu, jättegod!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jeij! Tack att du ville testa och kul att du tyckte om den.

      Delete
  5. Ooh waw, this is your best dessert ever,...ooh waw, Katarina! The dessert looks very appetizing & just stunning too! x

    ReplyDelete