Sunday, January 5, 2014

Quark-Lemon Curd Crumb Cake

En saftig kaka med kvarg och citron curd som fyllning. När jag åt en bit av kakan, kom jag att tänka på att lakritspulver kunde ha varit gott att också ha i fyllningen. Får testa en annan gång.

A moist cake with quark and lemon curd as filling. Once I ate a piece of the cake, I came to think of liquorice powder, which goes well with lemon, so that would be good to add in the filling. Will try that another time.



Quark-Lemon Curd Crumb Cake

4 dl flour
2 dl sugar
0,5 tsp baking powder
1/4 tsp salt
125 g butter, melted
100 g sour cream
1 small eggs

topping
200 g quark
1 dl sugar
1 egg
0,5 tsp vanilla sugar
0,5 dl lemon curd

Mix the dry ingredients, add the melted butter and mix. Take 1/3 of dough aside for the crumb that comes on top of the cake. In the remaining batter add sour cream and egg. Mix. Spread the batter in a baking paper lined pan (20x20cm), also a little up the sides. Mix the ingredients for the filling and pour over the base. Sprinkle the crumb on top. Bake at 180 degrees for about 40 minutes. Let cool before serving.


Kvarg-Citron Curd Smulkaka

4 dl vetemjöl
2 dl socker
0,5 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
125 g smör, smält
100 g gräddfil
1 litet ägg

Fyllning
200 g kvarg
1 dl socker
1 ägg
0,5 tsk vaniljsocker
1 msk citronsaft
0,5 msk citronskal


Blanda de torra ingredienserna, tillsätt det smälta smöret och blanda. Ta 1/3 av degen åt sidan till smulet som kommer ovanpå kakan. Tillsätt i resten av degen gräddfil och ägg. Blanda. Bred ut degen i en bakplåtspappersklädd form (20x20cm), även lite upp på kanterna. Blanda ingredienserna till fyllningen och häll över kakbottnet. Strö på smulet. Grädda i 180 grader ca 40 minuter.

27 comments:

  1. Oj, vad läcker den där ser ut! Mums!

    ReplyDelete
  2. Vad gott och fräscht det låter med citronsmak! :)
    Ha en fin trettondagsafton!
    Kram kram
    //Lana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Citron gillar jag i bakverk. Tack detsamma, kram!

      Delete
  3. Pidän tällaisista kakuista todella paljon!:) Näyttää oikein hyvältä!

    ReplyDelete
  4. Allt med citron tas tacksamt emot, en absolut favoritsmak och lagervara i vårt kök. Lakrits är inte fel det heller, och de passar ju verkligen fint tillsammans.

    Kramar till dej

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, citron har vi också alltid hemma :) Kram till er.

      Delete
  5. Ooo, det där låter som nåt jag skulle gilla!

    ReplyDelete
  6. This evening, I are a quark speculoos tart but your special creation looks fantasticly tasty! 😊😊😊
    Yum Yum yummmm!

    ReplyDelete
  7. Looks delicious Katarina! I have yet to try quark... Have a wonderful day and a happy New Year!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Tessa. Quark is delicious and gives moistness to baked goodies. Happy New Year!

      Delete
  8. Vilken kaka:) Den har ju allt:) Både god och full med protein.

    ReplyDelete
  9. My type of cake! Love anything and everything with quark/rahka/kohupiim!

    PS Didn't realise you've left Singapore!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. I love quark as well. I moved from Singapore in March 2013.

      Delete
  10. Ser verkligen supergod ut! Jag är ju svag för kombinationen citron och lakrits, så med en tvist av lakrits kan jag tänka mig också blir gott!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Remsan. Ja, citron och lakrits är så gott ihop!

      Delete