Saturday, January 11, 2014

Gluten Free Fruit Cake

En saftig kaka med torkad frukt och lång hållbarhet. Dessa innehåller mycket lite fett och inget tillsatt socker, förutom det som frukterna innehåller. De här är dessutom glutenfria.

A moist cake with dried fruit and a long shelf life. These contain very little fat and no added sugar, except for what the  fruits contain. These are additionally gluten-free.


Small Fruit Cakes
4 pcs

300 g mixed dried fruit ( I used raisins, cranberries, apricots, apples, dates)
1 tsp ground cinnamon
0,5 tsp vanilla extract
pinch of nutmeg
zest and juice from 1 small orange
1,5 tbsp coconut oil
1 large egg
100 g almond flour

Preheat the oven to 150 C.
Combine dried fruit, cinnamon, nutmeg, vanilla, orange zest and -juice, coconut oil and egg. Add the almond flour and mix. Spoon the batter into four silicon molds or into one bigger baking tin. If you are not using silicon molds, then line a cake tin with baking paper on the sides and the base.

Bake for about 30 minutes for the smaller cakes. Check with a skewer to see if it comes out clean. Let cool.


Små Fruktkakor, glutenfri
4 st

300 g blandad torkad frukt (jag använde russin, tranbär, aprikoser, äpplen, dadlar)
1 tsk malen kanel
0,5 tsk vaniljextrakt
en nypa muskot
skal och saft från 1 liten apelsin
1,5 msk kokosolja
1 stort ägg
100 g mandelmjöl

Värm ugnen till 150 C.
Kombinera torkad frukt, kanel, muskot, vanilj, apelsinskal och-saft, kokosolja och ägg. Tillsätt mandelmjöl och blanda. Lägg smeten i fyra silikonformar eller i en större bakform. Om du inte använder silikonformar, lägg då bakpapper på sidorna och i botten på kakformen.

Grädda i ca 30 minuter för mindre kakor. Kontrollera med ett provsticka, om den är ren är kakorna klara. Låt svalna.

18 comments:

  1. Låter otroligt gott! Så fina fina bilder! :)
    Ha en fin lördag!
    Kram kram
    //Lana

    ReplyDelete
  2. Det här måste jag prova. Låter otroligt saftigt och gott. Hur stora är silikonformarna du använder?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, det här var en mycket god kaka. Mina formar är 7 cm i diameter och har en höjd på 4,5cm. Men jag fyllde dem inte helt.

      Delete
  3. Vilken god kaka har du igen gjort:)

    ReplyDelete
  4. Ser saftigt och härligt ut, och så både glutenfritt och sockerfritt också! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack! Nästan för bra för att vara sant :)

      Delete
  5. Gott! Jag älskar fruktkakor! Konstigt nog gör jag dem mest till jul, men det är klart att man kan äta dem året runt. Roligt att du så ofta bjuder på glutenfria recept. Ha det gott!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, det stämmer att man bakar dem mest till jul. Mycket goda är de och passar bra året runt. Tack och jag gillar att testa att baka glutenfritt.

      Delete
  6. Allt du gör ser så gott ut, mums! Du har hunnit med mycket i veckan och min favorit är nog ändå de där lakritsbollarna mmmm kram kram! :)

    ReplyDelete
  7. Ser helt galet gott ut! Måste testa. Ha en fin dag

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack :) Önskar dig en fin dag också!

      Delete